Liis Kängsepp • 24. detsember 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Brasiilia turismiäri gringode käpa all

Märkimisväärne osa Brasiilia turismiärist kuulub mitte riigi põlisasukatele, vaid tihti on parimate majutusasutuste ja restoranide-kohvikute omanikud hoopis gringod.

Veel kümme aastat tagasi oli Itacare unine kaluriküla Brasiilia rannikul, kuid kui valmis asulat järgmise suurema linnaga ühendav maantee, hakkasid Itacaresse voorima turistide hordid ning sellega seoses ka turismiärimehed.

Pole ka ime – paljud peavad just Itacare randu ühtedeks ilusamateks Brasiilias ja võib-olla isegi kogu maailmas.

„Kümme aastat tagasi oli terves külas kolm hotelli,“ räägib minu surfiõpetaja Tarek, „täna on hotelle ja majutusasutusi nii palju, et võtaks terve aasta enne, kui kõigile ring peale saaks.“

Seda arvesse võttes pole üllatav, kui sakslanna Anna turismibüroost Brazil Trip Tour tunnistab mulle, et kohalikud elanikud tunnevad sisserändajate suhtes tihtipeale teatud viha, vastumeelsust ja kadedust.

„Näiteks suurem osa majutusasutustest ja turistidega tegelevatest ettevõtetest ei kuulu kohalikele, vaid sisserändajatele,“ räägib Anna, „see tekitab pingeid, sest kohalikud on tihti laisad ja neile tundub, et rikkad sissetungijad hammustavad osa nende leivast.“

„Mul on kohalikega alatasa probleeme,“ tunnistab ühele mu sõbrale Salvadoris, Bahia pealinnas asuva mõnusa hosteli omanik Paulo. Salvador asub Itacarest kaheksa sõidutunni kaugusel põhjas. Ning kui Itacares on hinnanguliselt 20 000 elanikku (koos maapiirkondadega, kus elab umbes 60% piirkonna asukatest), siis Salvadori rahvaarv ulatub hinnanguliselt kuni 3 miljoni inimeseni.

„Nad on tihti laisad ja neid ei huvita nende töö eriti,“ selgitab Paulo, „kusjuures neil on samas väga kõva iseloom ja seega peab leidma kuldse kesktee, kuidas neile viisakalt survet avaldada, et hostel korralikult töötaks.“

Ka turismibüroo, kus Anna Itacares töötab, ei kuulu mitte Itacare põliselanikele, vaid hoopis uruguailastele. Rääkimata sellest, et Anna teisedki töökaaslased näikse enamasti olevat pärit Sao Paulost.

Nagu näiteks Tarek, kes samuti Brazil Trip Touris töötab ja minusugustele oskamatutele gringodele surfitunde annab. Temagi võib rääkida lugusid sellest, kuidas Itacare muutus unisest ja romantilisest kalurikülast üsnagi trendikaks puhkusesihtkohaks.

„Veel kuus aastat tagasi oli auto linnas veel haruldane nähtus, mille suunas näidati näpuga,“ jätkab Tarek, kes ise tuli Sao Paulost Itacaresse kaks aastat tagasi, töötamaks oma onu surfipoes. Tareki onu kolis Itacaresse turismiäri ajama juba kuus aastat tagasi.

Just nüüd on Itacare (nagu kogu ülejäänud Brasiilia turismiäri) sisenemas kõrghooaega. Peale jõule kuni karnevalini tuleb nüüd reise rohkem ette planeerida, kuna hoolimata kõrgematest hindadest, on kõik kohad turiste täis. Gringodes turismiärimeestele tähendavad need kuud pikki tööpäevi ja samuti korralikku käivet.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt