Turvaline äri Brasiilias - ava jõusaal

Liis Kängsepp 03. jaanuar 2009, 10:47

Tervis, toitumine ja kaal on oluline teema nende 10% brasiillaste vestlustes, kelle käes on 80% riigis ringlevast rahast ning need inimesed on nõus kulutama uskumatuid summasid jõusaalidele, plastilisele kirurgiale ja toitumisspetsialistidele.

-- @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->

„Meil on ettevõttes näiteks palgal toitumisspetsialist, kelle juurde saab aja kinni panna ja siis ta õpetab sulle, kuidas õigesti toituda, et kaalus maha võtta,“ räägib mu sõber Ingrid, kes elab Sao Paulo kesklinnas majas, mille elanikel on oma bassein ja väike jõusaal.

Ingrid käib küll hoopis ühes teises jõusaalis, mis maksab talle kuus umbes 200 reaali ehk tuhatkond eesti krooni. Kui palju jõusaale Sao Paulos on, ei tea vist küll mitte keegi. Üsna kindel on vaid, et suurem osa brasiillastest ei saa endale jõusaalis käimist kunagi lubada, kuna see on lihtsalt liiga kallis. Kohati tundub mulle, et kui tahaksin olla ettevõtja Brasiilias, oleks kõige turvalisem avada jõusaal mõnes -- @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->prestiižes piirkonnas Sao Paulos - just Sao Paulos suurim kontsentratsioon neist vähestest, kes teenivad kuus üle 4000 reaali (umbes 20 000 EEK) ning just need inimesed on oma välimuse ja tervise suhtes väga teadlikud, olles nõus kvaliteetse toidu, arstide ja sportimisvõimaluste eest maksma.

„Minu firmas saab näiteks liituda kaalujälgijate rühmaga ja tööandja maksab selle eest,“ selgitab pangas töötav Zoe, kuidas tema tööandja toetab toitumisharjumuste õpetamist, „Austraalias oleks see võimatu! Inimestel oleks piinlik minna!“

Brasiilias selliste asjade üle piinlikkust ei tunta – ilu- ja tervisetööstus kui selline on suur äri. Nii näiteks kuulen, kuidas vahetult enne Londonist Sao Paulosse kolimist kutsus üks brasiillanna kohvile ameeriklase Cahterine'i.

„Ma tegin sulle nimekirja kümne kõige olulisema numbriga, mida sul vaja läheb, kui Sao Paulosse kolid,“ teatas brasiillanna Catherine'le. Esimene oli selles nimekirjas brasiillanna ilusalong, teise koha sai jõusaal ning kolmandal troonis plastiline kirurg.

Jah, oma operatsioonidest räägitakse häbitundeta ning „lääne“ kultuuriruumist tulnud inimestel on sageli raske harjuda tõsiasjaga, et kui keegi soovib sulle esimesel kohtumisel oma rasvaimuarme näidata, on pigem ebaviisakas võimalusest loobumine kui armide ülevaatamine.

„Mul oli paar nädalat tagasi üks väike operatsioon, aga ma ei tahtnud kolleegidele öelda, milles asi, sest minu jaoks on sellised teemad väga isiklikud,“ jutustab austraallane Zoe, „aga nende jaoks oli see jällegi väga imelik ja kohe olid jutud lahti, et ma lähen kas aborti tegema või silikoonrindu panema.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 19:14
Otsi:

Ava täpsem otsing