Gaasitarnete kukkumine paneb põntsu Boliivia majandusele

Liis Kängsepp 10. jaanuar 2009, 17:55

Kuigi kohalike hinnangul pole globaalne finantskriis veel Boliiviasse jõudnud, pole riigis ka millegi üle hõisata – alles eile teatas kohalik ajaleht La Razon, et tänavu esimeses kvartalis kaotab riik 117 mln USA dollarit.

Need 117 miljonit dollarit jäävad saamata, kuna nõudlus Boliivia ühe suurima ekspordiartikli – gaasi – järele on langenud ning suure tõenäosusega kukub eksport Brasiiliasse ja Argentinasse peagi märkimisväärselt. Ja Brasiilia ja Argentina on praktiliselt ainukesed riigid, kes Boliiviast gaasi ostavad.

"Kui Argentina ja Brasiilia meilt enam gaasi ei osta, siis polegi meil varsti praktiliselt üldse raha, on mures minu sõber Maria, majandusajakirjanik Boliiviast.

Lisaks toimus alles neljapäeval La Pazi tänavatel ulatuslik meeleavaldus valitsuse uue poliitika vastu, mis puutudab kasutatud autode importi Boliiviasse. „Valitsuse tõttu oleme me tänavatel,” skandeerisid särkideta boliivia mehed, suurem osa neist ülekaalulised, „tahame lahendust! Millal me seda tahame? Kohe praegu!”

Nimelt otsustas valitsus detsembris praktiliselt kellelegagi teemat arutamata, et sellest aastast tohib Tšiilist Boliiviasse importida vaid autosid, mille vanus ei ületa viit aastat. Otsus mõjutab Boliivias umbes 30 000 inimest, kes Tšiilis asuvast Iquique sadamast riiki vanu autosid toovad.

„Otsus tehti, kuna La Pazis on juba niigi palju liiga vanu autosid, mistõttu näiteks linn on rohkem saastatud kui veel mõned aastad tagasi,” selgitab mulle sõber Maria, „aga kuna valitsus ei arutanud asja kellegagi ja otsus võeti vastu ootamatult, mõjutab see paljusid inimesi väga negatiivselt.”

Kasutatud autod tulevad Iquique sadamasse peamiselt Ameeria Ühendriikidest ja Jaapanist, osaliselt ka Euroopast. Paljudel, kes neljapäeval särkideta tänaval protesteerisid, on aga tellimused juba esitatud ning muuta neid enam ei saa, hoolimata sellest, et valitsus enam autosid riiki importida ei luba.

Üldse on saabumine rikkast Sao Paulost mitte niivõrd jõukasse Boliiviasse paras kultuurišokk. Kui Sao Paulos elab suur osa Brasiilia jõukureid, siis Boliivias kohalike kinnitusel superrikkureid polegi.

„Muidugi, meil on inimesi, kellel on palju raha, aga ei midagi võrreldes Brasiilia, Venezuela või Kolombia rikkuritega,” räägib Maria, kes peab suure tõenäosusega varsti töökohta vahetama.

„Kõik räägivad, et valitsus tahab luua endale oma ajalehe ja viimasel ajal käivad jutud, et nad ostavad minu ajalehe ära,” selgitab ta, „minu ajaleht on praegu üks vähestest, mis pole tsenseeritud. Vaevalt, et ma tahaksin valitsuse alluvuses töötada.”

„Evo Morales vihkab põhimõtteliselt kõiki,” tunnistab mulle teine boliivlane Juan, „eriliselt vihkab ta muidugi neid, kes pole „boliivlased” ehk ei kuulu „Boliivia põlisrahvaste” hulka. Nagu näiteks mina. Ma ei teagi, kes ma tema arvates üldse olen... Ning muidugi vihkab ta neid, kes temaga sama meelt pole.”

Nii ongi Maria ajaleht müügis, kuna hispaanlastest omanikud ei suuda enam valitsuse tagakiusamist välja kannatada, vaid soovivad Boliivia tolmu jalgadelt pühkida.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 19:14
Otsi:

Ava täpsem otsing