Globaalne majanduskriis toob boliivlased koju

Liis Kängsepp 21. jaanuar 2009, 10:15

Paljud välismaale paremaid teenimisvõimalusi otsima läinud boliivlased pakivad hetkel reisikohvreid, kolimaks tagasi kodumaale – globaalne kriis on nad jätnud tööta.

Nii kirjutab eilne La Razon, kuidas nädalas saabub Hispaaniast vähemalt 60 boliivia immigranti vabatahtlikult tagasi kodumaale. Väidetavalt pöörduvad boliivlased tagasi, lootes kodumaalt leida paremaid elutingimusi ja töötamisvõimalusi.

Arvatavasti töötab Hispaanias praegu umbes 300 000 boliivlast ning selle kõrval on 60 inimest nädalas muidugi väike number. Eriti arvestades, et alates detsembrist katab Hispaania valitsus vabatahtlikult naasta soovijate reisikulud ning annab tagasipöördujatele 400 eurot toetust, et nad saaksid end kodumaal uuesti sisse seada.

„Kui nad suudavad ette näidata korraliku äriplaani, võib toetus, mida maksame Boliiviasse tagasipöörduvale perele, olla isegi kuni 5000 eurot,” teatas ajalehele Ramon Santos, Hispaania suursaadik Boliivias.

„Oh, aga ega nad ei tule ainult Hispaaniast,” on kindel boliivlane Maria, „keegi vist ei tea täpselt, kui palju boliivlasi töötab teistes Ladina-Ameerika riikides ja paljud neist tulevad praegu koju tagasi, kuna välismaal pole enam tööd.”

Tõsi ta on, kui 2007. aastal Buenos Airese vaestegetos töötasin, polnud suurem osa lastest, kes meie päevakeskust igapäevaselt külastasid, mitte argentiinlased, vaid boliivlased, peruulased ja paraguailased, kelle vanemad olid Argentinasse paremat elu otsima tulnud.

Kust ja kuidas tagasipöörduvad boliivlased tööd leiavad, jääb muidugi pisut arusaamatuks – ametlikult on Boliivias tööealisest elanikkonnast ilma tööta 7,35%, ettevõtjate hinnangul ulatub tööpuudus aga 11%ni. Lisaks arvestades, et eilsed ajalehed pasundasid taaskord sellest, et gaasitarned Argentinasse vähenevad, ei pea ma eriti realistlikuks, et Boliivias on rohkem tööd leida kui Hispaanias.

Rääkimata sellest, et enam kui kolmandik boliivlastest elab allpool vaesuspiiri ning paljude palgad ei ulatu 100 USA dollarinigi. Ametlik miinimumpalk jääb sel aastal Boliivias natuke alla 100 USD ning kõrgeimat palka võib saada president Evo Morales, kelle palk tänavu on 15 000 bolivianot ehk pisut üle 2000 USD kuus.

„Muidugi on inimesi, kes teenivad palju vähem kui ametlik miinimumpalk ja neid, kes teenivad tunduvalt rohkem kui president on samuti päris palju,” arvab Maria, kes töötab keeltekoolis inglise keele õpetajana.

„Aga sisuliselt viiesaja dollari eest kuus oleks suurem osa boliivlasi nõus end surnuks töötama,” lisab ta. Maria palk ei ulatu 500 dollarini kuus, vaid jääb sellest napilt allapoole.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 19:14
Otsi:

Ava täpsem otsing