Uus põhiseadus viib Boliivia kommunismi

Liis Kängsepp 26. jaanuar 2009, 16:21

Eile referendumil rohelise tule saanud uus põhiseadus viib Boliivia kommunismi, usuvad haritud ja jõukamal järjel boliivlased.

-- @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->

"Mõtlen Kanadasse või Austraaliasse kolimisele,“ tunnistas mulle kohalik sõber Pablo, kes töötab inglise keele õpetajana, enne valimisi. Kõik tema sõbrad hääletasid eile toimunud referendumil uue põhiseaduse vastu, teades, et sellest pole kasu ning referendumil saavad häälteenamuse ikkagi uue konstitutsiooni pooldajad. Neil oli õigus – pea 60% boliivlastest hääletas uue põhiseaduse poolt.

"Kuigi „ei“ võitis, ei olnud see tulemus, mida valitsus oleks oodanud,“ tunnistas mulle ajakirjanik Maria, kes kaalub samuti Boliiviast lahkumist.

Ma ei ole kohanud Boliivias mitte ühtegi inimest, kes oleks uue põhiseaduse poolt hääletanud. Samuti pole ma siin kohanud ühtegi inimest, kes polnud veendunud, et uus põhiseadus võetakse vastu.

Referendumil pandi hääletusele kaks küsimust. Esiteks, kas maksimaalselt peaks olema võimalik omada 10 000 või 5000 hektarit maad; teiseks, kas inimene on uue põhiseaduse poolt või vastu. Kas ja kuidas hääletada, tekitas kohalike seas palju segadust.

„See on manipulatsioon,“ uskus keskealine arhitekt Ramiro veel laupäeval. „Kui vastad esimesele küsimusele, loevad nad kohe automaatselt, et oled uue põhiseadusega nõus,“ oli ta veendunud.

Ärimees Sergio, kes ekspordib puitu Euroopasse ja Brasiiliasse polnud aga Ramiroga nõus, väites, et pidas nõu oma advokaadiga ning viimane kinnitas talle, et hoopis Ramiro veendumused on valitsusepoolne manipulatsioon.

"Kui jätad esimese lahtri tühjaks, loevad nad automaatselt, et oled nõus selle vastusega, mis saab rohkem hääli," ütles Sergio paar päeva enne valimisi, „mina kavatsen teha risti 10 000 hektari kasti. Muidugi on see minu õiguste piiramine, aga vähemalt on see väiksem piiramine kui ainult 5000 hektari lubamine.“

Taksojuht Juan, päritolult aymara, oli samuti uue põhiseaduse vastu. Seda hoolimata sellest, et ta on aymara, kellele uus põhiseadus annab suuremad õigused ja vabadused.

„Muidugi, Evol on mõned täitsa head mõtted,“ tunnistas Juan, „aga minu onu on džunglis farmer ja tal on 15 000 hektarit maad, mille eest ta on hoole ja armastusega hoolitsenud pikka aega. Uus põhiseadus jätab ta paljust ilma.“

78% hääletanutest otsustas lubada kasutada kuni 5000 hetkarit maad, 25% valimissedelitest olid hääletsulahtrid selles küsimuses täitmata jäetud.

„Pealegi, mis demokraatia see on, kui jah-kampaaniat tehakse peaväljakul, aga ei-kampaania toimub ainult nurgatagustel platsidel? Mulle selline vahettegemine ei meeldi,“ tunnistas Juan, kui sõitsime mööda järjekordsest graffityst, mis kuulutas, et Evo on jumal ja ainuõige on referendumil hääletada uue põhiseaduse poolt.

Uus põhiseadus annab suuremad õigused ja vabadused 36 Boliivia põlisrahvale, kes riigis elavad, jättes vaeslapseossa Euroopa verd kodanikud, kes on enamasti jõukamal järjel ja haritumad kui indiaanlased. Suuremaks löögiks on see riigi idapiirkondadele, kus asub 80% Boliivia gaasivarudest, mida enamasti majandavad n-ö valged inimesed. Kuigi valged on Boliivias muidugi ilmselge liialdus – suurem osa rahvastikust on tumedanahalised ja -silmsed, hoolimata sellest, kas nad määratlevad end indiaanlastena või mitte.

"Ma ei tea, mis minu riigist saab," oli Maria nukker, „uus põhiseadus võib küll kuulutada, et kõigil on õigus haridusele, kuid kui ma vaatan näiteks aymara kogukondade poole, näen ma, kuidas lapsed jumaldavad hariduseta meest, kes ei oska isegi õieti hispaania keelt rääkida.“

Maria viitas loomulikult president Evo Moralesele, kellel pole praktiliselt mitte mingisugust haridust.

Eile hilisõhtul, Eesti aja järgi varahommikul, kui selgusid lõplikud valimistulemused, uinusin Evo Moralese pooldajate ilutulestiku taustal. Hariduseta Morales oli astunud sammukese lähemale sotsialismile ja – nagu mu kohalikud sõbrad usuvad – Venezuelale.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 19:14
Otsi:

Ava täpsem otsing