Liis Kängsepp: Argentina põllumeeste vihane võitlus lõpusirgel

Liis Kängsepp 04. märts 2009, 14:09

Pärast aasta kestnud sõda Argentina presidendi ja põllumeeste vahel hakkas jää lõpuks sulama eile, kui osapooled jõudsid esialgsele kokkuleppele piima-, liha- ja teraviljatoodete maksustamises, kirjutab Liis Kängsepp.

-- @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->

Põhimõtteliselt otsustas president Cristina Kirchneri valitsus loobuda piimatoodete ekspordimaksustamisest, tõsta teraviljatoodete baashindu ning liha ekspordikvoote. Päris läbi sõda kahe osapoole vahel veel pole, kuna riigipea pole nõus alandama sojale kehtestatud eksporditolle.

"Nende alandamine oleks enesetapp," vahendas ajaleht Clarin Kirchneri sõnu eilselt kohtumiselt põllumeestega.

"Argentina on ikka huvitav riik. Suur osa meie sissetulekust tuleb põllumajandusest – ja eriti sojast – , aga president näikse tahtvat seda hävitada," kurtis mulle alles mõned päevad tagasi argentiinlane Daniel. "Cristina kaevab endale ju oma totakate reformidega ise auku!" lisas ta.

Umbes aasta tagasi otsustas Argentina president ootamatult tõsta ekspordimakse põllumajandustoodetele, mis ajas farmerid loomulikult tagajalgadele ning kaklus valitsusega on kestnud sellest ajast saati. Uued ekspordimaksud puudutasid enim just sojaga äritsevaid ettevõtteid.

"Ma ei tea, kuidas see mutt ei mõista, et praegu ekspordimakse tõsta paneb riigile ikka täieliku põntsu," ohkas Daniel, umbes 60aastane endine poloproff ja tangoäss. "Tänavu on meil olnud niivõrd põuane suvi, et lihtsalt polegi eriti, mida eksportida. Ja kui arvestada, et hinnad ja nõudlus maailmaturul on kohutavalt alla läinud, ei olegi põllumeestel tänavu võimalust sisuliselt teenida, kuigi Cristina muidugi arvab teisiti," märkis ta.

Põua mõjusid näeb täna Argentinas igaüks, kes sõidab kas auto või bussiga linnast välja – põllud on põlenud, enamasti roheline pampa on kollane ning ajakirjanduses avaldatakse fotosid nälga ja janusse surnud loomadest.

"Ma olen suhteliselt kindel, et enne aasta lõppu peab Cristina ametist lahkuma," oli Daniel kindel. "Kogu selle kriisi ja muude tobedate otsuste tõttu langeb tema populaarsus iga päevaga ning kui peronistid ei suuda oktoobris toimuvatel kongressi valimistel enamust saavutada, on Cristinal lips läbi," väitis ta.

"Ma usun, et nad siis Nestoriga põgenevad Venezuelasse," viitas Danieli abikaasa Maria naispresidendi mehele, kes ka ise oli varem Argentina riigipea. "Siia nende ego neil küll jääda ei luba," ütles ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 19:14
Otsi:

Ava täpsem otsing