Statistika: välismaalased pigem ostavad kinnisvara

30. aprill 2009, 16:40

2008. aastal tehti maa-ameti andmetel Eestis kokku 50 610 kinnisvaratehingut. See on 22% vähem kui aasta varasemal ajal. Tehingute rahaline väärtus oli 40 miljardit krooni ehk aastatagusest 39% vähem.

Kinnisvaratehingutes osalenutest enamus müüjatest olid eraisikud (27 600) ja eraõiguslikud juriidilised isikud (17 100). Ostjategi poolel olid ülekaalus eraisikud, kes sõlmisid 33 400 tehingut. Eraõiguslikest juriidilistest isikutest ostjaid oli 10 500.

Välismaalased olid lepingu sõlmimisel müüja poolel 3900 juhul ning ostja poolel 4900 juhul. Välismaalased müüsid Eestis kinnisvara 2,2 miljardi ja ostsid 2,6 miljardi krooni väärtuses. Vaadates viimast viite aastat, siis on välismaalased sõlminud müügitehingu Eesti kinnisvaraga 21 200 korral, ostnud aga 27 300 korral.

Müügitehingute kogusummaks on viie aasta jooksul olnud 11,2 miljardit krooni, ostusummaks aga 15,3 miljardit. Seega ületavad välismaalaste ostud müüke 4,1 miljardi krooni väärtuses ehk välismaalased pigem ostavad Eestis vara juurde, kui müüvad seda ära.

Välismaalaste osalusel tehtavate kinnisvaratehingute saldo on olnud ostjate poole kaldu kõigi viimase viie aasta jooksul.

Maa-amet: kinnisvaratehingud müüjate järgi, tehingute arv

 Maa-amet: kinnisvaratehingud müüjate järgi, tehingute arv

Maa-amet: kinnisvaratehingud müüjate järgi, koguväärtus, miljon krooni

Maa-amet: kinnisvaratehingud müüjate järgi, koguväärtus, miljon krooni

Maa-amet: kinnisvaratehingud ostjate järgi, tehingute arv

Maa-amet: kinnisvaratehingud ostjate järgi, tehingute arv

Maa-amet: kinnisvaratehingud ostjate järgi, koguväärtus, miljon krooni

Maa-amet: kinnisvaratehingud ostjate järgi, koguväärtus, miljon krooni

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 19:14
Otsi:

Ava täpsem otsing