Islandi tragöödia näitab, et kolonialism kestab

31. august 2009, 09:31

Islandi parlament kiitis möödunud nädalal pika arutelu järel heaks eelnõu, mille kohaselt Island peab kompenseerima umbes 5,5 miljardit dollarit pankrotistunud Icesave panga klientide deposiite Suurbritannias ja Hollandis, kirjutab analüütik Jüri Uustalu.

Huvitav, kas Rootsi valitsus ka paneb iga kuu raha kõrvale, et Swedbanki või SEB pankroti korral Eesti (või Läti) deposiitoreid kompenseerida? Vaevalt küll. Islandi juhtum näitab selgesti, et maad pole võrdsed – Rootsi maksumaksja ei nõustuks mitte kunagi maksma Eesti deposiitoritele 18 000 dollarit iga Rootsi elaniku kohta. Millegipärast nõuavad aga Suurbritannia, Holland, Euroopa Liit ja IMF, et Island seda teeks.

Veelgi enam, Briti ja Hollandi deposiitorite kaotuste korvamine on nii IMFi "abi" kui ka Islandi Euroopa Liitu vastuvõtmise "eeltingimuseks".

Briti ja Hollandi ahnust näitab veelgi halvemas valguses asjaolu, et Islandi riik on juba nagunii pankrotis ning Island suudab nimetatud summa maksta ehk ainult juhul kui majandus peaks kuidagi imekombel taastuma. Selle tõttu lisas Islandi parlament esialgsele seaduseelnõule paranduse, mille kohaselt Islandi maksed Suurbritanniale ei saa olla suuremad kui 4% Islandi SKPst aastas. Samuti otsustas parlament, et maksed peatatakse aastal 2024 vaatamata sellele, kas kogu väljanõutav summa on tagasi makstud või mitte.

Kõige rohkem teeb mulle muret seadusetus, millega sunnitakse Islandi riiki kompenseerima Suurbritanni ja Hollandi Icesave deposiitoreid. Icesave oli ju vastavate maade deposiidikindlustussüsteemi liige ja maksis vastavaid osamakse? Oleks siis Suurbritannia ja Holland ALGUSEST PEALE teatanud, et Icesave'i arved EI OLE tagatud vastavate maade deposiidikindlustuse vaid Islandi riigi poolt?

Kurbusega tuleb tõdeda, et viimase aasta majanduskriis on näidanud, et rahvusvahelises finantssüsteemis kehtib ikka edasi tugevama õigus. Tuleb meelde Gulliveri Reiside autori Jonathan Swifti (satiiriline) "tagasihoidlik ettepanek" selle kohta, et mida järjekordse Iiri näljahädaga peale hakata.

Swift leidis, et Iiri näljahäda oli tingitud sellest, et Iiri katoliiklastel liiga palju lapsi. Miks ei võiks siis nälgivad Iiri vanemad oma lapsed müüa rikastele inglastele toiduks? See lahendaks korraga kaks probleemi – ülerahvastuse ja nälja.

Plus ?a change, plus c'est la m?me chose! (Mida rohkem asjad muutuvad, seda samasugusemaks nad jäävad!)

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 19:14
Otsi:

Ava täpsem otsing