Juhtkiri: suurpuhastus Ida-Virumaal

1185-aripaev 26. november 2009, 07:46

Äripäeva tänane kaanelugu pajatab õiguskaitseorganite suurest edusammust - kaitsepolitsei pidas teisipäeva hommikul pistise võtmises kahtlustatavana kinni Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi. Pistise andmises kuulati üle kaks ärimeest, ASi N&V omanik Nikolai Ossipenko ja ehitusettevõtte Sikford OÜ juhataja Rinat Hamidullin, läbi otsiti 20 kodu ja kontorit.

 Kahtlustuste kohaselt lõi linnapea mitmetele ettevõtetele soodustingimusi ja eeliseid Kohtla-Järve linnavalitsuse korraldatud remondi-, hooldus- ja korrashoiutööde ning teenuste riigihangete konkurssidel, tagades neile seeläbi riigihangete võidu. Vastutasuna sai Solovjov väidetavalt omakorda ettevõtjatelt varalisi soodustusi tasuta osutatud ehitus- ja remonttööde näol. Näiteks olevat OÜ Sikford linnapeale maja ehitanud. Tasuta.

Äripäevale teadaolevalt on endisest politseikommisarist kommunaalärimees Nikolai Ossipenko juba aastaid Ida-Virumaad justkui oma väikest kuningriiki käsutanud, tema kõiki hankeid võitev ettevõte AS N&V tegutseb tavaliselt ülirentaablilt, 40-50% käibest kasumiks pole selle kommunaalteenuseid osutava (sic!) ettevõtte puhul miski eriline näitaja. 2008. aasta lõpuks oli ettevõttel jaotamata kasumit kogunenud juba üle 160 miljoni krooni. Ettevõte tegutseb tavapäraselt skeemi alusel - pakub kahtlustuste kohaselt suunatud hankel madalat hinda, kuid küsib hiljem lisatööde eest raha juurde. Näiteks aastatel 2000-2005 sai AS N&V Kohtla-Järve linnalt 69,9 miljonit krooni lepingujärgsete- ja 69,5 miljonit lisatööde eest! Septembris võitis AS N&V järjekordse, seekord 229 miljonit krooni väärt teede haljasalade hooldamise hanke, olles ainus pakkuja.

Pole siis ime, et asi lõpuks ka uurimisorganite huviorbiiti jõudis. Linnapea Jevgeni Solovjov ütles 2006. aasta veebruaris, mil kirjutasime Ossipenko äridest, Äripäevale, et ta ei karda uurimisorganeid. "Miks me peaksime kartma, ega see pole esimene kord, kui neid asju uuritakse, see võib olla juba kolmas kord. Nii majanduspolitsei kui ka riigikontroll on uurinud ja kõik on korras olnud," selgitas Solovjov toona. Kindlasti süvendas tema kartmatust ka kindel seljatagune - viimastel valimistel sai keskerakondlasest Solovjovi seltskond (valimisliit Usaldus) linna 21kohalises volikogus 20 kohta ning tsementeeris oma võimu veelgi. Demokraatia?

Äripäev ootab pinevusega ja kogu Ida-Virumaa elanikele kaasa elades - kas seekord tabati isikud lõpuks teolt?

Ja loomulikult tahaksime uurijatele tunnustust avaldada - viimaste kuudega on tohutult palju korruptsioonikahtlusega inimesi kinni peetud ja/või üle kuulatud. Tõesti hea töö!

Teine võimalus on muidugi, et olukord on nii hulluks läinud, et korruptsioon vohab kui malts, et organeil on ainult n-ö huupi arestimise vaev.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. November 2009, 07:46
Otsi:

Ava täpsem otsing