Vilja Kiisler • 14. märts 2017 kell 7:45

Reinsalu pöörane kevad

Urmas Reinsalu  Foto: Postimees/Scanpix

IRLi justiitsministrit Urmas Reinsalu tabanud loomingulisel palangul võib olla mitu põhjust, aga tõenäolisimalt on pihta hakanud valmistumine kohalikeks valimiseks.

Pole juhus, et just IRLi justiitsminister reastab Äripäeva bränditud meelelahutuses Eesti poliitika printsesse. Valimiste lähenedes kulub igasugune tähelepanu marjaks ära, olgu see pealegi… Aga parem vaadake ise.

Tõsisem on lugu kõigi nende põhimõtteliste muudatusettepanekutega, mida Reinsalu ministeeriumist on hakanud tulema nagu Vändrast saelaudu. Värskeim, rahvaalgatuse korra muutmise ettepanek, mis lõhnab esimesel sissehingamisel enam-vähem sama populistlikult kui soov lubada eraisikul otsemaid üle õiguskantsleri laiba riigikohtusse kablutada.

Õiguskantsler Ülle Madise aga, nagu selgus, ei kavatse üleüldsegi vabatahtlikult laibastuda, vaid asus hoopis justiitsministri viimastel aegadel silmanähtavalt karva kasvanud skalpi nõudma – muidugi mitte otsesõnu, vaid lihtsalt näidates, kui läbi mõtlemata on Reinsalu kohtureformi ettepanek. Sinna vahele mahuvad samuti justiitsministeeriumist lendu läinud plaan peaministri võimu suurendada ja ministrite arvu ülempiir kaotada.

Arvestades, et IRLi toetus pigem mädaneb kui idaneb, on meeleheitlik tõmblemine isegi mõistetav. Ainult et… mis neist majanduse edendamise ettepanekutest sai, Urmas Reinsalu? Aasta aega tagasi koguti mõtted kokku, kas mõnest sai ehk elulooma?

Hetkel kuum