Koit Brinkmann • 2. mai 2017 kell 4:00

Kriminaalid jäävad Keskerakonda

Koit Brinkmann  Foto: Erik Prozes

Pärast seda, kui Keskerakond mõisteti kriminaalkorras süüdi, ei ole erakonnast ka enam kriminaale välja arvatud, kirjutab Äripäeva ajakirjanik Koit Brinkmann.

Mäletatavasti jõustus 2015. a novembris riigikohtu otsus, millega said Lauri Laasi ja Priit Toobal kriminaalkaristuse. Kuna Toobal võltsis dokumente Keskerakonna peasekretärina erakonna huvides, tunnistati toona kuriteos süüdi ka Eesti Keskerakond kui juriidiline isik.

Pool aastat varem oli pistise andmises ja soodustuskelmuses süüdi jäänud riigikogu liige Urbo Vaarmann, kes kohe ka erakonnast lahkus. Maadevahetuse süüasjas karistatud Ester Tuiksoo ei ole samuti 2014. aastast enam Keskerakonna liige.

Murranguline 2015

Sarnane saatus on tabanud veelgi varem süüdi mõistetud Ivo Parbust, Elmar Seppa, Mati Songiseppa, Vello Lõugast, Aleksandr Moissejevit ning Allar Oviiri. Eks neid nimesid on veelgi, kellel saatus ei andnud süüdi jääda peale 2015. a novembrit.

Küll on selliseid õnneseeni juba mitmeid, nii on Keskerakonnas rõõmsalt edasi Laasi ja Toobal. Veel leiab erakonna nimekirjast Kohtla-Järve linnaelanike tagant raha varastanud ning seda vastuteenete eest piirkonna kommunaaläri kuninga Nikolai Ossipenko firmale jaganud endised linnajuhid Jevgeni Solovjovi ja Jüri Kollo. Nemad jäid lõplikult süüdi eelmise aasta augustis.

Selle aasta jaanuaris omastamises süüdi jäänud Tallinna Kesklinna linnaosavanem Alar Nääme pidi lahkuma linnaosavanema ametist, kuid Keskerakonnas on ta edasi.

Paistabki, et kui varem läksid kriminaalkaristuseta Keskerakonna ja kriminaalide teed lahku, siis peale erakonnana süüdi jäämist sobivad ka kriminaalid sinna kui valatult.

Hetkel kuum