• Jaga lugu:

  Ei näe kuskil kassi ja sünnipäevakutsete probleemi

  Artur FjodorovFoto: Andres Haabu

  Tunnustatud kinnisvaraeksperdi sõnavõtt riigi toel osutatud õigusabi kohta on asjatundmatu ja elukauge, väidab Eesti õigusbüroo tegevjuht Artur Fjodorov.

  Eilses Äripäevas võttis 1Partner Kinnisvara asutaja Tanel Tarum nõuks teravalt kritiseerida Eesti Õigusbüroo tegevusvaldkonda – riigi toel õigusabi osutamist Eesti elanikele. Tunnustatud kinnisvaraekspert võttis sõna teemal, millega tal puudub igasugune kokkupuude, ja näitas, et ta ei jaga õigusvaldkonnast kohe üldse mitte mindagi. Selle tulemusel leidis ta, et õigusabisüsteem on kasulik vaid „rikastele ja hulludele.“
  Tanel Tarum leiab, et õigusnõu peaksid andma kohalikud sotsiaalosakonnad. Selline väide on niivõrd asjatundmatu ja elukauge, et seda on võimatu tõsiselt võtta. Ka kõige parema tahtmise korral ei muutu sotsiaalosakonnad kunagi õigusbüroodeks.
  Tarumi arvates ei jõua abi abivajajateni, sest teavitus selle kohta saadeti eesti.ee portaali konto omanikele. Teenuse teavituskampaania korraldati eraldi riigihanke tulemusel ning e-kirjade saatmine oli selles vaid üks, väga väike osa. Teated õigusabi teenuse kohta olid üleval ka avalikes kohtades reklaamikandjatel, raadios, ühistranspordis, kohaliku omavalitsuse ja riigi ametiasutustes jne.
  Mured on tegelikult praktilised
  Tarumi arvates hakkavad inimesed nüüd esitama kaebusi selle kohta, et naabri kass teeb kõva häält, ning lasevad sünnipäevakutsed juristil üle vaadata. Selline arvamuseavaldus võib parimal juhul heita valgust sellele, millised õigusküsimused Tanel Tarumit vaevavad või siis milleks kinnisvara valdkonnas õigusabi kasutatakse.
  Eesti Õigusbüroo kogemusele tuginedes võin kinnitada, et peale Tarumi kellelgi teisel selliseid õigusalaseid probleeme ei ole. Inimeste mured on vägagi praktilised. Tüüpilisemad on elatise ja perekonnasuhete küsimused, töösuhted, võlaküsimused. Mitte kuskil ei näe ma kassi ja sünnipäevakutsete probleemidega kinnisvaraeksperte või teisi "rikkaid ja hulle".
  Riiklikult toetatud õigusabisüsteem on ellu kutsutud väga praktilistel põhjustel. Paljud inimesed pöörduvad oma väga praktiliste õigusprobleemidega erinevate ametiasutuste poole, kes ei ole siiski pädevad õigusnõu andma. Selle kohta on justiitsminister selgitusi jaganud TV3 uudistesaatele. TV3 korraldatud päevaküsitluse tulemusena ei saa tervelt 89% vastanutest endale kvaliteetset õigusabi lubada. Iga inimese õigusmure ei vaja tingimata tippadvokaadi sekkumist. Rääkimata sellest, et vähesed saavad seda endale lubada.
  Tanel Tarum avaldab, et tema maksumaksjana ei soovi riigi õigusabisüsteemi üleval pidada. Noh, sama loogika järgi ilmselt ei soovi ta ka maksta sotsiaalmaksu, sest ei ole pensionär. Või ravikindlustust, kuna ei ole haige. Või ei näe mõtet maksta makse tuletõrje ülalpidamiseks, kui enda maja parajasti ei põle.
  Kogu lugupidamise juures, sellise tasandi arutelu ei vääri suuremat tähelepanu.
  Eesti Õigusbüroo võitis riigi toel õigusnõustamise konkursi ja pakub õigusnõu 15 nõustamiskohas.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Börs: Nasdaq ja S&P 500 jõudsid uute rekorditeni
Nasdaqi ja Standard & Poor’s 500 indeksid tõusid neljapäeval uute rekorditeni, millele aitasid kaasa börsifirmade tugevad tulemused ning USA töötu abiraha taotlejate arvu langus, vahendab Reuters.
Nasdaqi ja Standard & Poor’s 500 indeksid tõusid neljapäeval uute rekorditeni, millele aitasid kaasa börsifirmade tugevad tulemused ning USA töötu abiraha taotlejate arvu langus, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: vaktsiinid, koroonapassid ja kiiresti lähenev sügis
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Suured väikesed: kuidas sündis Läti esimene ükssarvik Uus lugude sari!
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.