Artikkel
 • Jaga lugu:

  Alguses tuleb nina vägisi piima sisse pista

  Anu JõgiFoto: Äripäev

  Vahel tuleb kassipojal nina poolvägisi piima sisse pista, et ta aru saaks, et see hea on.

  Sellisena võib töötada haridusminister Mailis Repsi välja käidud gümnaasiumisse pääsemise lävend, mis nõrgema tulemusega õpilased põhikoolist kutsekooli saadaks.
  Kuigi kõlab nagu karistus, annab see põhjuse varem järele kaaluda oma soovid ja võimalused. Palgavõimalused on kutsekeskhariduse saanul igatahes paremad kui gümnaasiumilõpetajal. Kui aga on kindel soov gümnaasiumiga jätkata, saab tubli tööga ennast lävendile upitada.
  Kutsehariduse laia hõlma alla mahuvad nii süvenemist ja erihuvi nõudvad erialad, olgu rätsep või automaatik, kui ka küünetehniku või maalri oma. See annab vaidluses argumente nii neile, kes väidavad, et lävendialustel õpilastel läheb ametikoolis raskeks, kui ka neile, kelle arvates lõikab kutsekool kõrgkoolis õppimise võimalused läbi.
  Tallinna Tehnikaülikooli rektor Jaak Aaviksoo kinnitab, et kutsekeskharidus on kõrgkooliõpingute alustamisel samaväärne gümnaasiumiharidusega, pärast töökogemust aga isegi eelistatum – need noored teavad, mida nad kõrgkoolist saama tulid. Mitmesuguseid täiend-, ümber- ja uuestiõppevõimalusi on juba praegu, aga pikeneva tööea juures läheb neid veel rohkem vaja.
  Need gümnaasiumid, kus katsed on juba praegu mitu kraadi kangemad kui pakutud lävend, püsivad vaikselt kui kuldid rukkis. Ammu tehtud, võiksid nad Repsi lävendi lahtrisse kirjutada.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Keskpanga protokoll rahustas USA aktsiaturud kergelt kerkima
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Kriis Ühendkuningriigi valitsuses jätkub, pannes naela langema
Hilja õhtul vallandas Ühendkuningriigi peaministri koha pärast võitlev Boris Johnson ühe võtmeministri, ehituse ja kohaliku arengu eest vastutava Michael Gove. Valuutaturg reageeris otsusele naela langemisega teiste peamiste valuutade suhtes.
Hilja õhtul vallandas Ühendkuningriigi peaministri koha pärast võitlev Boris Johnson ühe võtmeministri, ehituse ja kohaliku arengu eest vastutava Michael Gove. Valuutaturg reageeris otsusele naela langemisega teiste peamiste valuutade suhtes.
Eesti suurendab kaitseväe sõjaaja koosseisu veerandi võrra
Eesti kaitsevägi hakkab lähiaastail välja õpetama veel 10 000 reservväelast, kes sõja puhkemise korral määrataks maakaitse üksustesse.
Eesti kaitsevägi hakkab lähiaastail välja õpetama veel 10 000 reservväelast, kes sõja puhkemise korral määrataks maakaitse üksustesse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.