24. oktoober 2018 kell 3:00

Prantsusmaa minister: digihiiud tuleb maksustada

XXI sajandi majandus sünnib meie silme all. Kantuna digitaliseerumisest ja läbipaistvusest on tegemist vägagi paljutõotava uue majandusega, kirjutab Prantsusmaa majandus- ja rahandusminister Bruno Le Maire.

Vähem kui kümne aastaga on käputäis digihiidusid tekitanud murrangulisi muutusi meie igapäevaelus. Me ei heida neile ette nende edu. Seevastu heidame neile ette karjuvat ebaõiglust: kolossaalset lõhet meie isiklikel andmetel ja meie pakutaval taristul põhinevate rikkuste ning nende makstavate maksude vahel.

Siiani oleme eelistanud seda ebaõiglust eirata ning mitte sellele vastu astuda. Me oleme talunud, et need ettevõtted rikastuvad meie andmete baasil igasuguse tegeliku vastutasuta.

Nad on ära kasutanud meie tegevusetust. Kui nemad muutsid maailma, tammusime meie ühel kohal. Nad kasutasid ära meie võimetust kohandada üheskoos vananenud ja XX sajandisse hangunud maksureegleid, kus maksud olid otseselt seotud füüsilise kohalolekuga.

Selline olukord on ebaõiglane maksumaksjate suhtes. Kui enim teenivad ettevõtted pääsevad maksudest, on järeldus lihtne: ka kõik teised ettevõtted ja kodanikud ei hakka enam maksma. Lõpuks jõuame olukorda, kus meil pole enam raha, et finantseerida peamisi üldist huvi pakkuvaid teenuseid.

Seetõttu peame vastama Euroopa rahvaste õigluse ja tõhususe nõudmisele. Me ei suuda seda teha üksinda, üksikute riikidena, jälgides igale riigile omaseid maksureegleid. Need ettevõtted pööravad meie erinevused enda kasuks, pannes meid mängima üksteise vastu.

Oleme esimesed

Euroopa on esimene, kes saab asju muuta. Sest ainult Euroopa tasemel me saame seista oma üldiste huvide eest: me tegime seda, kaitstes oma isiklikke andmeid, autoriõigusi, ja me peame seda tegema, et taastada maksuõiglus.

Täna on 20 riiki lihtsa ja efektiivse lahenduse poolt : maksustada kõige suuremate internetis tegutsevate ettevõtete käive 3% maksuga. Soovime jõuda aasta lõpuks kokkuleppele Euroopa Komisjoni seadustekstis ja selle võimalikult kiires rakendamises.

Kindlasti pole see täiuslik. Ideaalne oleks ülemaailmse kokkuleppe saavutamine.

Kuid seda me ei saavuta, kui me pole suutelised jõudma ajutise lahenduseni Euroopa tasemel. Me ei ole kunagi olnud nii lähedal õigluse taastamisele. Milleks jätta seda hilisemaks, kui meil on võimalik parandada maailma juba praegu?

Hetkel kuum