Ennesõjaaegsed autod võistlevad liival

Phoenixist pärit Dan Withers ja tema 1932. aasta Ford Roadster Flathead V8.  Foto: Bloomberg
Andres Haabu • 14. juuni 2017 kell 13:00

Bloomberg kirjutab, et igal aastal koguneb USAs New Jerseys asuvas Wildwoodis üle 100 väga vana auto ja mootorratta, et Vaikse ookeani rannaliival üksteisega mõõtu võtta.

Härrasmeeste Võidusõidu (Race of Gentleman) nime kandev ja Mad Maxile sarnanev sündmus koondab enne teist maailmasõda toodetud autod ja mootorrattad ning paneb need mõõtu võtma. Kaks päeva ja ööd kestval üritusel sõidavad osalejad oma Fordide, Chevrolet'de ja Harley-Davidsonidega pealtvaatajate kaasaelamise saatel mööda sirget rannarada.

Goodwood Festival of Speedi ja hipifestivali Burning Man sümbioosiks nimetataval võidusõidul võivad osaleda vaid enne 1934. aastat toodetud autod ja 1947. aastast varem valmistatud mootorrattad. See tähendab, et teiste seas sõidavad rannal 1923. aasta Ford T Roadster ja 1946 Harley-Davidson Knucklehead. Paljud masinad on aga tuvastamatut päritolu, kokku pandud vanadest juppidest, ning mootoritesse ja filtritesse sattuva liiva tõttu ürituse lõpuni vastu ei pea.

Ka osalejad on riides nagu mõnel 1940. aastate karnevalil - leidub nii rockabilly stiili, pin-up tüdrukuid ja loomulikult ka reise maailmasõja aegseid sõdurimundreid. Võidusõitjad riietuvad valgetesse võidusõidukombinesoonidesse või kannavad lausa smokingut. Võidusõit algab mõõnaga, mil meri ranna autodele vabastab.

Mootorratturid stardijoonele naasmas. Paljud osalejad ka riietuvad vanamoeliselt, muuhulgas on au sees näiteks nahast kiivrid ja sõiduprillid.  Foto: Bloomberg
Hetkel kuum