Numbrid aitavad mõista... või vääriti mõista

30. mai 2011, 09:22

Valuutaturgude arengute hindamisel võib matemaatika osutuda petlikuks abivahendiks, kui numbrid on valesti valitud või vales järjekorras ritta seatud. Kes tahab aduda suurt pilti, peab aga numbritega hea sõber olema.

Levinud viga, mida sageli tehakse, on järelduste tegemine pelgalt selle põhjal, kuidas muutub millegi hind dollari suhtes. Kui EURUSD kurss tõuseb, on kiusatus kuulutada, et euro tugevnes. Kui kuld dollari suhtes hetkeks odavneb, siis tahaks kohe väita, et kulla hinnaralli hakkab lõppema. Selline lähenemine on pealiskaudne ja võib viia vägagi eksiteele.

Päevasisesel kauplemisel, võttes lühiajalisi positsioone ühe või viie minuti kaardilt, on muidugi suhteliselt ükskõik, milline näeb välja suur pilt. Küll aga ei saa pimeduses kobada see, kes tahab kaubelda kõrgematelt kaartidelt, ja seda enam see, kelle kauplemisarsenali kuulub hedging ehk riskide hajutamine erinevate, omavahel korreleeruvate valuutade koosmõjus.

Parima ülevaate valuutaturul toimuvast saame, kui vaatleme valuutakorvi, mis koosneb kaheksast põhilisest valuutast – USD, EUR, GBP, AUD, NZD, CAD, CHF, JPY. (Siinjuures on muidugi maitseasi, kas sellesse ritta peab kuuluma NZD kui ülejäänutega võrreldes siiski marginaalne nähtus. Samas – mida rohkem võrdlusalust, seda objektiivsem tulemus.)

Turu keskne paar on loomulikult olnud ja on ka edaspidi EURUSD tänu oma volatiilsusele, aga ka ettearvatavale käitumisele. Kui selle paariga hakkavad juhtuma anomaaliad ning ta kaotab tavapärase suhte teiste paaridega, on põhjust olla kauplemisel iseäranis ettevaatlik.

On vaieldamatu fakt, et euro ja dollar on teineteisega üldiselt väga kenas negatiivses korrelatsioonis. Euro tugevneb ülejäänud valuutade suhtes reeglina samavõrd, kui dollar nõrgeneb, ja vastupidi.

Sel aastal oleme näinud, kuidas jaanuari algusest aprilli lõpuni tugevnes EUR 6 % ja nõrgenes USD 6 %, seejärel kolme nädala vältel EUR nõrgenes 3 % ja USD tugevnes 3 %. Möödunud nädalal korrelatsioon aga kadus – EUR nõrgenes nädalaga 0,02 % ja USD 1,94 % võrra.

Selline olukord tähendab tõenäoliselt seda, et turg otsib suunda, ja pikemaajaliste positsioonide võtmisega tasuks võibolla veidike oodata. Asjade seisu ajab segaseks, et korraga on kahtluse all nii EUR kui USD elujõud, ja pole sugugi teada, kas „päeva lõpuks“ kaalub eurotsooni võlakriis üles USA lõdva rahapoliitika ja eelarvekriisi või vastupidi.

Selle aasta ainus kindel tõusja on olnud turvavaluutana respekteeritud Šveitsi frank, mille hind on üsna sujuvalt kasvanud olenemata sellest, mis tantsu tantsivad esiplaanil euro ja dollar. Aasta algusest möödunud nädala reedeni oli CHF kallinenud 5,86 % ja püstitab jätkuvalt kõigi aegade hinnarekordeid.

Kui USD baasil on jäänud seni mulje Austraalia ja eriti Uus-Meremaa dollari meeletust rallist, siis selle taga on olnud põhiliselt vaid USD nõrkus, mitte niivõrd nende kahe imeline tugevus. AUD on kallinenud aasta algusega võrreldes kogu valuutakorvi suhtes kõigest 0,5 ja NZD 0,9 protsenti.

Austraalia ja Uus-Meremaa dollari hind on alati olnud tihedas seoses toorainete hindadega maailmaturul. Seega on ka nende mõningane kallinemine praegu ju igati loogiline. Tasub aga tähele panna, et samasse seltskonda kuuluv Kanada dollar on sel aastal hoopiski ligi 2 % võrra nõrgenenud.

Alanud nädal toob olulisi majandusuudiseid kogu maailmast, kuid turu lõplikku korrastumist ei julge veel küll prognoosida. Kindel on see, et olukord on jätkuvalt närviline ja turg volatiilne ning iga väiksemgi põhjus võib tuua kaasa emotsionaalseid hinnahüppeid. Tervikpildi tajumine on aga ikka ja alati kasulik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. June 2011, 15:08
Otsi:

Ava täpsem otsing