Soovite friikartuleid QE3 kõrvale?

06. juuni 2011, 12:45

Reedel avaldatud andmed näitasid, et USAs loodi mais 54 000 uut töökohta, mis jääb kolmekordselt alla analüütikute ootustele.

Üle poole mai töökohtadest lõi kiirtoidurestoran McDonald’s ja kui arvestada need töökohad välja, jääb alles number, mis on häbiväärselt väike.

USA maikuu tööturu andmed olid nii nõrgad viimati 2010. aasta septembris. Reutersi analüütikud ootasid 150 000 töökoha lisandumist mais, võrreldes 244 000 uue töökohaga aprillis, mis oli 11 kuu kõrgeim tase. Ameerika töötusemäär tõusis taaskord üle 9%, kerkides 9,1protsendini.

QE2 (Quantitative Easing - rahapakkumise oluline suurendamine raha juurde trükkimise teel) on kritiseeritud tema otstarbekuse pärast. Leidub neid, kes arvavad, et see on vajalik, kui ka neid, kes ei pidanud Föderaalreservi 600-miljardi dollarilist võlakirjade ostmise programmi vajalikuks. Suuresti tekkis kriitika ka sellest, et tavakodanikud ja väikeettevõtjad ei saanud sellest programmist mingit otsest kasu, kuna see oli suuresti suunatud ainult Wall Streetile. Kui QE2 pidi alates möödunud aasta lõpust stimuleerima majanduskasvu, siis miks on Ameerika makroandmed viimasel ajal nii hirmuäratavad?  

Võlakirjaturg liigub sinna suunda, kus intressid langevad - see näitab, et majanduskasv on aeglustumas. USA 10aastase riigikassavõlakirjade intressid langesid möödunud nädalal alla psühholoogilise 3,00 protsendi piiri. 

Võlakirjaturg viitab QE3-le.  Kui vaadata näiteks tööstusgigandi Caterpillari aktsia esitlust maikuus, siis on see 14% kukkunud. Investorid on pööranud tähelepanu sellele, et USA majanduskasv on aeglustunud ja seda näitavad meile ka tööturunumbrid.

Kui QE2 peeti ka üheks põhjuseks, miks globaalne inflatsioon hoogustus, vähendas dollari väärtust ja ostujõudu, siis mida teeb QE3 maailmamajandusele ja dollarile?

Kas QE2 oli läbikukkumine? UBS analüütik Maury Harris ütles The Wall Street Journali 1. juuni väljaandes, et "puudub otsene tõend sellest, et QE2 oleks Ameerika majandust aidanud. Võlakirjade intressid küll kerkisid, samad tegid ka aktsiaturud, mis on põhjendatud ka ettevõtete kasumiaruannetes. Aga oli ebatõenäoline, et pangandussüsteem vajas Föderaalreservi, et kasvatada juba niigi suurt kogust laenatavat raha koos lisaraha loomisega." Föderaalreserv sellega kindlasti ei nõustuks, kuna nemad on väitnud algusest peale, et kergem finantsolukord aitas kaasa majanduse taastumisele - mis kestis küll 2 veerandit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. June 2011, 12:45
Otsi:

Ava täpsem otsing