17. mai 2013 kell 4:47

Parts, lisa Stubb omale Facebookis sõbraks

Soome väliskaubanduse ja Euroopa asjade minister Alexander Stubb teeb tänuväärset tööd. Ta käib tihti koos soomlastest ettevõtjate delegatsiooniga maailma riikides, et edendada oma maa firmade eksporti ning aidata luua uusi ärisuhteid. Kahel korral on Stubb kutsunud samale reisile ka oma hea tuttava, Eesti välisministri Urmas Paeti. Samuti siinseid äriliidreid. Mullu jaanuaris käidi ühiselt Indoneesias, tänavu mais Mehhikos, kirjutab toimetaja Indrek Kald.

Kui Soome ettevõte pääseb uuele turule, siis veab ta kaasa teisi Soome ning ka Eesti firmasid, selgitas Stubb viimase eestlastega koos tehtud reisi järel Postimehes. “Meie mõlema maa turg on väike, aga eduks on tarvis suuri turge. Koos on meil rohkem jõudu,,” lisas ta.

“Visiit oli hea võimalus piiluda Mehhiko turule. Loodetavasti annab see uut hoogu meie maade suhetele. Urmas, kuhu läheme järgmiseks,” lõpetas Stubb oma kolumni küsimusega Eesti välisministrile.

Eestist võiks Stubb omale kampa kutsuda aga pigem majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsi. Paetile ja välisministeeriumile on südamelähedane pigem poliitika, mitte niivõrd majandussuhted ja Eesti ettevõtjate aitamine uutele turgudele. Suurim töö tuleb eksporti alustada või suurendada soovivail ettevõtjail mõistagi ise ära teha, ent tuge ja mõistmist leiaksid nad pigem valitsuse kõige ettevõtjasõbralikumas ministris Partsis kui mugavas ja alalhoidlikus Paetis.

Parts on Paetist konkreetsema jutuga, suhtleb juba oma ameti tõttu ettevõtjate ning äriliidritega rohkem. Paet on jätnud endast mulje kui mugavast mehest, kellele küll plekid eriti külge ei jää, ent kelle saavutuste loetlemine ministri isiklikust hoolsast PR-tööst hoolimata lihtne ülesanne ei ole.

Soomel on vedanud, et neil on nii tegus ja kogenud väliskaubanduse eest vastutav minister nagu Stubb. Vedanud on tema korraldatud ühisvisiitide tõttu ka Eestil. Ent nüüd peaks astuma sammu edasi ning korraldama kahe maa ettevõtjate reise uutele turgudele tihedamini. Lisaks suhete arendamisele Indoneesia või Mehhikoga tekib nii rohkem ärisidemeid ka Eesti ja Soome ettevõtjate vahel.

Niisiis võiks Parts kaaluda Stubbi lisamist omale Facebookis sõbraks ning pakkuda Soome kolleegile Urmase asemel ise välja mõne perspektiivika sihtkoha kahe maa ettevõtjate ühisreisiks. Ühtlasi saab meie majandusminister siis rohkem maailmas ringi lennata ning ehk tuleb nii ka mõni hea mõte, mida hinge vaakuva Estonian Airiga peale hakata.

Autor: Indrek Kald, kaasautor

Hetkel kuum