24. juuni 2013 kell 12:04

Bank: kui riik üüritulu maksu ei tähtsusta, kaotagu see ära

Aastataguse ajaga võrreldes oli seekord  eraisikutest üüritulu deklareerijaid küll rohkem, kuid sellegipoolest on numbrid masendavad. 2011. aastal deklareeris üüritulu kõigest 3202 inimest, 2012. aastal 3651. On aga siililegi selge, et üürikortereid on Eesti peale kokku hulga enam kui need mõned tuhanded. Kui palju täpselt, ei tea tõenäoliselt keegi. 

Kinnisvaraspetsialistid on üürikorterite arvuks hinnanud 40 000-50 000. Osa neid kortereid pole arvatavasti välja üüritud, aga üldistatult võib öelda, et 10 üürikorteri omanikust 9 jätab tulu deklareerimata. Vaevalt leidub ühtegi teist maksu, millest kõrvalehiilimise protsent oleks niivõrd suur.

Mäda maks. Massiline tulude peitmine on otsene märk, et selle maksuga on asi mäda. Riik ja maksumaksjad vajavad üüritulu-teemalist debatti ja konkreetseid samme olukorra parandamiseks. Seni on asjast räägitud kord-kaks aastas.

Maksumaksjate liit, omanike keskliit, kinnisvarafirmade liit jt tuletavad meelde, et üüritulu küsimused on selgeks rääkimata, ning pakuvad välja lahendusi. Välja on käidud maksumäära alandamine või (mingiks perioodiks) ärakaotamine ning korteriga seotud kulutuste (laenuintresside, remondifondi jms) mahaarvestamise lihtsustamine. Majandus- ja rahandusministeerium vastavad, et tore küll, et kaasa mõtlete, aga ega ikka need asjad olukorda paranda. On näha, et riik tegelikult midagi muuta ei soovigi.

Sellise suhtumisega riigijuhid elavad aga 10-15 aasta taguses ajas, kus igaüks ihales olla kinnisvaraomanik. Neile pole kohale jõudnud, et täna on üürikorterist paljudele kujunemas päriskodu mitmel põhjusel: majanduslikud kaalutlused (ei taha olla panga ori) ja paratamatus (pank ei taha sind enda orjaks), inimeste suurem mobiilsus – tööjõu liikumine tõmbekeskustesse või oma elu jagamine kahe riigi vahel.

Ausate mõnitamine. Tõsi, summad, millest riik ilma jääb, võivad kütusepettuste vms juures olla riigikassale vähem olulised. Sellele on viidanud ka maksuamet. Aga korteriomanikust maksumaksja jaoks pole üüritulust 21% riigile loovutamine küll mingi tühine summa. Ega ka korteri üürijale, kes tegelikult selle riigile mineva osa kinni maksma peab. 

Kui riigile pole sellest maksuliigist laekuv raha oluline, et selle kättesaamisega  tegeleda, siis võib-olla tulekski selle määra alandada või maks hoopis ära kaotada. Maksuametis vabaneksid ressursid, mida tõeliste pettustega tegelema suunata. Igal juhul on teema riigipoolne ignoreerimine ebaõiglane nende väheste korteriomanike suhtes, kes tõesti tulu deklareerivad ja maksavad – kuigi näevad, et enamik seda ei tee.

Miskit on mäda maksuga, mida maksab vaid umbes kümnendik neist, kes peaks. See näitab, et riigil pole selle maksu laekumisest sooja ega külma, aga selline suhtumine on ausate maksjate mõnitamine.

Autor: Kadri Bank, Peep Talimaa

Hetkel kuum