Tarvo Vaasa • 14. november 2013 kell 4:29

Riik piirab ravimiäris konkurentsi

Ravimisektoris tavakonkurentsi reeglid ei tööta, sest riiklikud regulatsioonid on väga ulatuslikud, kirjutab Tamro endine juht Tarvo Vaasa.

Riigi sekkumine moonutab turgu oluliselt. Ravimisoodustused (nn haigekassa mudel) ja hindade kontrolli regulatsioon määravad süsteemi toimimise põhireeglid. Need ei ole vabaturu reeglid, vaid kontrollitud konkurentsi reeglid.

Pole ime, et Eesti nagu teisteski riikides on toimunud konsolideerumine ning turule jäänud kaks suurtegijat rea väikeste kõrvale. Õiguskantsler ja riigikontroll on püüdnud näidata seda Eesti ravimituru ühe põhiprobleemina. Paraku ei selgu kummagi analüüsist tegelikult, miks selles probleemi nähakse. Tegemist on objektiivse ning üle Euroopa levinud trendi väljendusega, mis võib olla kasulik ka tarbijale. Kui kaks suurt turuosalist on võimelised pakkuma ravimeid soodsamalt ja kvaliteetsemalt kui hulk väikesi, siis milles on mure?

Kuni turg toimib normaalselt ja ei esine kartelle suurtegijate vahel, siis ei saa väita, et konkurents oleks puudulik, sest turul toimuv on võrreldav maadlus- või poksimatšiga, mitte korv- või jalgpalliga. Maadluse puhul ei pane keegi pahaks, et matil on 5 või 11 asemel kõigest kaks atleeti.

Eestis leidub hulgaliselt teisigi kahe suure turuosalisega ärisektoreid. Loe näiteid ja analüüsi tänasest Äripäeva paberlehest.

Hetkel kuum