• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hindade langust pole vaja karta

  Kuigi Eesti inimesed on harjunud muretsema hindade tõusu ehk inflatsiooni pärast, on euroalal tekkimas deflatsiooni ehk hinnataseme alanemise hirm, kirjutab Eesti Panga rahapoliitika ja majandusuuringute osakonna juhataja Martti Randveer.

  Tarbijahinnad kerkisid euroalal eelmise aastaga võrreldes oktoobris vaid 0,7% ning kolmes euroala riigis – Kreekas, Küprosel ja Iirimaal – hinnatase hoopis langes.
  Deflatsiooni ei tarvitse karta, kui see tuleneb tootlikkuse kasvust. Kui ettevõtetel on võimalik tänu tehnoloogia arengule odavamalt toota, saavad nad oma kasumlikkust samal tasemel hoida või isegi kasvatada ka siis, kui müüvad tooteid madalama hinnaga. Enne teist maailmasõda oli see tavaline. Tänapäevalgi on mitmeid valdkondi (näiteks arvutite tootmine ja mobiilsideteenuste pakkumine), kus tugev tootlikkuse kasv lubab ettevõtetel oma toodete hindu alandada.Praeguse inflatsiooni aeglustumise juured peituvad paraku suuresti majanduste nõrkuses, eeskätt väheses nõudluses. Deflatsioon võib nende majanduste probleeme mitmeti süvendada.
  Kui hindade langusega kaasneb ka nominaalsete sissetulekute vähenemine, muutub võlgade tagasimaksmine raskemaks. See vähendab omakorda eraisikute, ettevõtete ja valitsuste tarbimis- ja investeerimisvõimalusi. Püsiv deflatsioon võib süvendada ootust, et hinnalangus jätkub ka tulevikus. Tarbijate ja ettevõtjate jaoks on seega otstarbekas suuremaid kulutusi edasi lükata, ent see vähendab juba niigi vähest nõudlust. Lisaks on deflatsiooni tõttu keerulisem majandust rahapoliitika abil elavdada: väga madalate intresside alandamise mõju on hinnalanguse tõttu piiratud.
  Euroala praegune väike inflatsioon peegeldab erinevaid tegureid. Euroala inflatsiooni pidurdab enim energiahindade alanemine. See on kütuseid importiva euroala majandusele selgelt kasulik ning tänu madalamatele energiahindadele on euroala tarbijatel rohkem raha muude ostude jaoks. Teisalt kajastab euroala aeglane inflatsioon ka vähest nõudlust, mis väljendub näiteks teenuste hinnatõusu pidurdumises.
  Majanduslikke probleeme süvendava deflatsiooni oht ei ole siiski eriti suur. Suhteliselt väike mõju on olnud eelkõige sisemaisest nõudlusest olenevate teenuste ja kaubagruppide hinnatõusu pidurdumisel. See annab kindlust, et praegune madal majandusaktiivsus ei vii automaatselt üldise deflatsioonini. Nõrgast majandusolukorrast tingitud pikemaajalist hinnalangust aitab lähitulevikus vältida ka asjaolu, et hoolimata euroala majanduse ebakindlusest on inflatsiooniootused kogu euroala kriisi kestel paigas püsinud. Enamiku prognooside kohaselt oodatakse ka euroala majanduskasvu kiirenemist.
   
   
  Autor: Vilja Kiisler, Martti Randveer
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peep Siitam: palvetamine ja filosofeerimine talutavat elektri hinda ei too
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
USA ametivõimud hakkasid uurima Alibaba pilveäri
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
Venemaa firma tellib hiigeljäälõhkuja Soomest Vene omanikega laevatehaselt
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Venemaa gaasijuhe kuumutab Saksamaa koalitsiooni lõhenemist
Venemaalt Saksamaale kulgev gaasijuhe Nord Stream 2 on juba löönud kiilu Saksamaa ja USA vahele ja külvanud lahkarvamusi Euroopas. Nüüd, mil kasvab hirm, et Venemaa ründab Ukrainat, on sellest saanud tüliõun ka Saksamaa valitsuse sees, kirjutab Financial Times.
Venemaalt Saksamaale kulgev gaasijuhe Nord Stream 2 on juba löönud kiilu Saksamaa ja USA vahele ja külvanud lahkarvamusi Euroopas. Nüüd, mil kasvab hirm, et Venemaa ründab Ukrainat, on sellest saanud tüliõun ka Saksamaa valitsuse sees, kirjutab Financial Times.