Mine Vene turule Soome kaudu

05. veebruar 2014, 07:12

Eesti firmadel oleks märksa lihtsam Vene turule jõuda, kui nad saaksid seda teha Soome firma sildi all. Selle juures on abi Soome firmade omandamisest või nendega ühinemisest, pakub OÜ Excedea partner Mikael Orkomies.

Viimase paari aasta jooksul on meie nõustamisfirma jaoks olnud kõige sagedasemaks ülesandeks leida Soome firmadele kaubanduspartnereid Venemaal, täpsemalt eeskätt Peterburis. Oleme nende kümnete projektide käigus jõudnud selgele tõdemusele, et kui on olemas üks linn maailmas, kus Soomel on väga positiivne kuvand, siis on see just Peterburi.

Peterburi on samavõrra huvitav ka Eesti ettevõtete jaoks. Paraku mõjutab venelaste ja eestlaste omavahelist suhtlemist alles üsna hiljutine ühine minevik. Soome turg on samuti Eesti ettevõtjate jaoks ahvatlev, kuid sellelegi turule sisenemine on paljude jaoks osutunud keerukaks ülesandeks.

Nii seisavadki Eesti ettevõtjad mõlema riigi puhul silmitsi väljakutsega, kuidas jõuda sealsele turule. Selle ülesande lahendus võib peituda firmade ülevõtmises Soomes.

Eesti ettevõtete jaoks, kes on end kaks aastakümmet turustanud Soome ettevõtetele kui väravat Venemaale, võib muidugi selline Soome kaudu ringiga Venemaa turule sisenemise plaan tunduda esmapilgul kummaline. Konks on aga selles, et Soome firmat, kes siseneb Vene turule läbi Eesti, tajutakse Peterburis ikkagi Soome firmana. Firmana, kus on omandatud vajalik vene keele oskus ning arusaamine sealsest kultuurist ja tavadest. Samal ajal Eesti firmat, kes teeb kõike täpselt samamoodi, võetakse ikkagi Eesti firmana.

Arvestame, et paljud Soome väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted on juba mõnda aega olnud hädas oma kahaneva konkurentsivõimega. Seega võiks nende ülevõtmine Eesti firmade poolt või ühinemine Eesti firmadega pakkuda teretulnud võimalust parandada oma konkurentsivõimet. Vastutasuks pääseksid Eesti firmad ühelt poolt Soome turule ning teiselt poolt tekiks neil võimalus osa saada ja kasu lõigata sellestki imelisest mõjust, mis on sõnal „Soome“ Peterburis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    05. February 2014, 07:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing