Administratiivsed elektritasud alla

10. veebruar 2014, 06:14

Eestis ei ole vaja teha soodustusi elektrienergia hindades suure energiatarbimisega tööstusettevõtetele. Seda ei saagi teha, sest elektrienergial on turuhind, kirjutab aktsiaseltsi TMB juhatuse liige Jaan Luts.

Võrgutasud on küll riigi reguleerida, kuid soodustused moonutaksid konkurentsi ega sunniks ettevõtteid pingutama energiamahukuse vähendamise nimel. Just viimane peaks aga olema riigi prioriteet. Eestis ei ole ka nii suurt energiaressurssi, et selliste väga suurte ettevõtete energiavajadust lõplikult tagada.

Küll aga võiks ja peaks riik vähendama Eestis administratiivselt kehtestatud tasusid nagu taastuvenergia tasu ja elektriaktsiis. Nende määrad on kunstlikult tekitatud ja halvendavad meie ettevõtete konkurentsivõimet.

Väga suure energiamahukusega ettevõtetel tasub aga kaaluda oma jõujaama ehitamist. Ei ole küll täpseid andmeid, kuid ainuüksi võrgutasude arvelt peaks sellisel juhul tulema hinnavõitu 20–30 protsenti. Lisaks saab kasutada kohalikku kütust, mis on samuti odavam. Energiaalaste investeeringuprojektide puhul on kindlasti võimalik ka riigipoolne toetus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    11. February 2014, 13:48
    Otsi:

    Ava täpsem otsing