Kiduv Eesti vajab hädasti gaselle

1185-aripaev 19. veebruar 2014, 07:38

Täna toimuv Gaselli kongress on Äripäeva korraldatavate ürituste seas tuntumaid ja populaarsemaid, ühtlasi inspireerivamaid üritusi.

Äripäev on Eestis gaselliliikumist juba neliteist aastat vedanud veendumuses, et Eesti ühiskond vajab märksa rohkem gaselle kui see protsent kuni paar, mille jagu neid praegu leidub. Ettevõtlusest kõneldes liigub mõte liiga kergesti suurfirmade ja nende esindusnägude peale, ehkki töökohtade loojana ja eriti kriisiolukorras majanduskasvu käimatõmbajana võib gasellidel sageli olla vägagi oluline roll. Rohkem pildil nii meedia harjumuste kui ka esindusorganisatsioonide mõjukuse tõttu on aga pigem suurettevõtted.
 
Kes ta on? Keskmine gasell annab tööd 13 inimesele ja palkas 2010-2012 juurde kolm inimest. Enim ehk ligi 70% on siiski 1-9 töötajaga ettevõtted. Keskmiselt kasvas gaselli käive 2,21 ja kasum 3,53 korda.  Need on numbrid, mis peaksid majanduse nullkasvu tingimustes tekitama tahtmise teada saada, mismoodi nendeni jõuda. See on väärtuslik teadmine hoolimata sellest, et kiire kasvu faas ei jää püsima – ning sellestki , et kõik gasellid ei jää ellu. Osa läheb pankrotti,  osa kasvab kärmelt suureks. Kiiremad gasellid tulevad tänavu põllumajandusest ja metallitööstusest. TOPi jõudnud tuntumad ettevõtted on Tahe Kayaks, Fortumo, Manpower, Estanc, Quattromed HTI.

Gaselliliikumises kätkeb ettevõtluse põhiolemus: kiire kasv, loovus, eristumine nn hallist massist – mis omakorda annab võimaluse turu arenemise suunda muuta oma reeglite kehtestamise kaudu. Gasellile on omane stambivaba mõtlemine ja eluterve optimism, mis näeb kasumiteenimise võimalust seal, kus teistele, harilikes raamides mõtlejatele, mingit erilist šanssi ei terenda. Gasell paneb raha teenima idee, millesse ta ise usub, tundugu see laiale massile esialgu pealegi hullumeelne. Ta tunneb kliendi vajadusi, suhtub neisse paindlikult ja kasvatab nii käivet kui ka kasumit kiiresti selle pärast, et on oma ettevõtmisele pühendunud. Tohutu töötempo kuulub kindlasti asja juurde.

Jälgi kajastust veebist. Täna 14. korda toimuv Gaselli kongress toob publiku ette säravad esinejad eri põlvkondadest ning tegutsemisvaldkondadest: teineteise järel Äripäeva aasta ärimehe tiitli pälvinud Oleg Ossinovski ja Kristo Käärmann, otseütlemise maailmameister Jüri Mõis ning tõeline „vana kooli mees“ Mati Vetevool. Tippujõudmise pingeid avab Swiss?teli konverentsisaali kogunenutega psühholoog ja koolitaja Mare Pork, marssalikepikese iga ettevõtja põuest otsib üles kolonel Martin Herem. Hoolikalt valitud esinejad ja pikema aja jooksul südamega kokku pandud programm on suurepärane inspiratsiooniallikas, teisalt aga ka võimalus mõttekaaslastega kokku saada ja sõlmida uusi tutvusi. Meeldiv õhkkond aitab omavahel kergesti jutu peale inimesed, kes teineteist ehk küll teavad, aga pole seni nn päris elus kokku puutunud.

Päev lõpeb pidulikult: Äripäeva Gaselli TOPi võitjate autasustamisega. Kes tahab võitjate nimed kiiresti teada saada, aga jäi tänavu enese kongressile registreerimisega hiljaks, võib nii kõnelejate sõnavõttude kokkuvõtteid kui ka võitjate väljakuulutamist jälgida Äripäeva veebist.

 

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    27. February 2014, 21:18
    Otsi:

    Ava täpsem otsing