Nestor: kaks sammu tööandjapensioni poole

Eiki Nestor, Vilja Kiisler 08. mai 2014, 08:14

Riigikogu esimees, sotsiaaldemokraat Eiki Nestor soovitab kahte sammu tööpensionide suuremaks levikuks.

Mitmes Lääne-Euroopa riigis pensionärile lõviosa pensionist. Ei ole põhjust arvata, et meie ettevõtja erineks Saksamaa või Austria ettevõtjast, kes on aastakümneid parema tööjõu palkamise huvides peale hea töötasu pakkunud täiendava pensionikindlustuse võimalust.
Eestis kasutatakse seda võimalust vähe. Alates 2012. aastast saab tööandja toetada töötaja pensionikontot tulumaksuvabalt 6000 euroga aastas. Sotsiaalmaksu tuleb aga tasuda täie rauaga ehk igasuguse maksusoodustuseta. Kui tööandja on valmis toetama töötaja kolmanda samba kontot, tuleb tal kohustuslikus korras toetada ka esimese ja teise samba pensionit.
 Ja seda on korraga selgelt liialt palju, et uskuda tööpensionide suuremasse arvu ja selle kaudu ka pensionäride paremasse tulevikku.

Tööpensionide suuremaks levikuks tuleks esialgu teha kaks sammu. Esiteks, vabastada tööandja poolt töötaja tööpensionikontole kantud raha vähemasti sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa maksmise kohustusest. Teiseks, sätestada kord, et tööandja tehtavate sissemaksete puhul kehtiksid piirangud kontol oleva raha kasutamisel, vältimaks ohtu, et keegi hakkab kõveral teel palka maksma, vähendades sotsiaalmaksu osa.

Tööandjaid ei peaks töötajate täiendava sotsiaalkindlustuse eest karistama erisoodustusmaksuga. Tõsi, vastavad reeglid peaksid olema selged ja väär­kasutust vältivad.

 

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    09. May 2014, 08:27
    Otsi:

    Ava täpsem otsing