Töötajate testimine vähendab riske

01. juuli 2014, 08:59

Isegi kui sisetunne pole seni kordagi alt vedanud, tasuks uute töötajate värbamisel neid alati enne töölevõtmist testida, soovitab OÜ Performia arenguosakonna juht Julia Bõstrova.

Tööandjad on värbamisel kokku puutunud erinevate probleemidega. Peamine neist on see, et võetakse tööle „vale“ inimene ning suur osa tööandja ajast kulub edaspidi uue töötajaga suhete klaarimisele.

Töövestlusel loob kandidaat endast positiivse kuvandi. Enda sõnul on ta suunatud tulemuste saavutamisele, abivalmis ja positiivse ellusuhtumisega ning talub suurepäraselt pingelisi olukordi. Sisetunne ütleb, et tegu on suurepärase töötajaga, ning sellele toetudes võetaksegi inimene tööle.

Isegi siis, kui sisetunne pole seni kordagi alt vedanud, tasuks oma meeskonna loomisel kasutada lisaks objektiivseid vahendeid. Testige alati töötajaid enne, kui neid tööle võtate.

Tihti ei näita kandidaat töövestlusel oma tõelist palet ning tema „maski“ taha on praktiliselt võimatu näha. Pärast katseaja lõppu pilt muutub täielikult - meeskonnas tekivad arusaamatused ning tulemusi ei ole samuti eriti näha. Selle asemel, et tegeleda oma tööülesannetega, peab juht klaarima suhteid töötajate vahel ning valutama pead, et lubadused uutest projektidest ongi jäänud ainult lubadusteks.

Võib välja arvestada, kui palju läks ettevõttele selline viga maksma: töötaja palk ja maksud; ebaõnnestunud projektid; töötaja väljaõpetamisele ja meeskonnasuhete klaarimisele kulunud aeg jne. Probleeme oleks saanud aga ennetada, kui ettevõtte juht oleks otsustanud kontrollida inimese isikuomadusi mõne testi abil. Ta oleks kohe näinud, et inimene ei sobi pakutavale ametikohale või ei oska üldse suhelda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. July 2014, 08:59

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing