Vara õige haldamine säästaks miljoneid

05. juuli 2014, 09:28

Tiheneva konkurentsi tingimustes tuleks üha enam mõelda, kuidas ettevõtete vara võimalikult hästi kasutada, kirjutab DPA Nordic tegevjuht Tähve Lõpp.

Kui paljud ettevõtjad arvavad, et nende vara on parimal viisil hallatud, siis tegelik info vara kasutamise ja kulude kohta tihti puudub. Teatakse auto või seadme bilansilist väärtust, aga infot selle kohta, mitu liitrit õli või mitu jooksu tihendeid on sõiduriist või seade aasta jooksul kulutanud, ei ole kerge leida. Veelgi raskem on otsustada, kas seadme peaks välja vahetama või mitte. Mõne seadme puhul on võimalik asju meeles pidada, aga keerulisemaks muutub olukord, kui objekte, masinaid või seadmeid on rohkem ning nende asukoht pidevalt muutub.

Ettevõtte varade haldamist tuleb vaadata elutsüklina, mis algab vara hankimisega ja lõpeb utiliseerimisega. Hästi hallatud vara elutsükkel pikendab vara kasutamise aega ja seeläbi suurendab kasutamisest tulevat efektiivsust, hoiab varaga seotud kulud kontrolli all, tõstab teenuse või toote kvaliteeti ning ohutusnõuded on paremini tagatud. Lisaks võimaldab see planeerida oma tegevusi ennetavalt ja teha seeläbi juba eos õigeid otsuseid.

Täpsed algandmed ja elutsükli jälgimine annab võimaluse juurutada mõõdikute süsteemi. Süsteem annab kiirelt vastuse, kas seadmete tööseisakud on lubatud piirides ja kui ei ole, siis millest see tuleneb; kas teenust pakkuv ettevõte peab kinni kokkulepitud reageerimis- ja hooldusaegadest; kas täidame klientidele antud lubadused õigeaegselt jne.

Eestis ringi käies jääb mulje, et tootmisettevõtted ei ole ära tabanud, et suhteliselt lihtsate vahendite ja kerge vaevaga rakendatavate meetodite abil on võimalik pikendada masinate ja seadmete tööiga, maandada tööseisakute riske ning optimeerida kulutusi keskmiselt 10–20%.

Tööstusharuti on varade kasutamise ja hooldamisega seotud kulud mõistagi erinevad, kuid kogu Eesti mastaabis oleks saadav kasu muljetavaldav. Eesti ettevõtete põhivarade kogumaht 2012. aasta lõpu seisuga oli 33,9 miljardit eurot. Kui eeldame, et põhivarade hooldamis- ja ülalpidamiskulud on 5% nende väärtusest ja varade paremast juhtimisest saadav kokkuhoid oleks 7%, siis küündib aastane võit 119 miljoni euro lähedale.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. July 2014, 14:51
Otsi:

Ava täpsem otsing