Veerev lumepall hävitab kõik

Vilja Kiisler, Eugen Veges 13. august 2014, 08:40

Meedias avaldatu põhjal tundub, et Venemaa impordikeelu  mõjusid alahinnatakse, nendib ettevõtja Eugen Veges.

Peaminister arvab, et Venemaa importkeeld toob kaasa küll probleeme üksikutele ettevõtetele, kuid mitte Eesti majandusele tervikuna. Ka SEBi analüütik Ruta Arumäe paistab mõjusid alahindavat. Arumäe viitab, et Vene turu ärakukkumise otsene mõju oleks ligi 0,3% SKPst, kui uusi turge leida ei suudeta.

Otsese ekspordi kõrval tuleb siiski arvestada ka kaudse ekspordiga. Eesti tooted liikusid Venemaale ka teiste riikide (Holland, Saksamaa, Soome, Rootsi jne) firmade vahendusel, mis tähendab seda, et Venemaa turu ärakukkumise (põllumajandussaadustele) korral on mõju Eesti kogutoodangule tema arvutatust kordades suurem. Venemaa sanktsioonide mõjul ei vähene Eesti eksport üksnes Venemaale, see väheneb ka teistesse (reeksportivatesse ja meie tooteid tarbivatesse) riikidesse.

Tulem avaldub kaupade ülepakkumises ja hinnasurves. Tooteid tuleb realiseerida omahinnast odavamalt. Põllumajandussaaduste ekspordi hääbumine paneb maaelu kiratsema. Põllumajandussettevõtetega seotud ettevõtete (tarnijad, kreeditorid) ja riigi ette tõstatuvad tõsised probleemid. Täitmata jäävad kohustused. Vähenevad maksulaekumised, kasvatavad sotsiaalsed kulutused.

Lumepalliga matsu saamine on tühiasi, kuid kui see panna mäest alla veerema, siis hävitab see kõik.

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    14. August 2014, 10:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing