Juhan Lang • 14. oktoober 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Naftahindadele ei paista tõusu

Naftatoootjad seisavad dilemma ees - kas vähendada tootmist ja kaotada turgu või müüa madalama kasumlikkusega.
Naftatoootjad seisavad dilemma ees - kas vähendada tootmist ja kaotada turgu või müüa madalama kasumlikkusega.  Foto: Bloomberg

Rahvusvaheline Energiaagentuuri (International Energy Agency, IEA) teatel kasvab üleilmne naftajanu tuleval aastal oodatust oluliselt aeglasemalt ja hinnad jätkavad langust seni, kui naftat eksportivate riikide organisatsioon OPEC ei hakka piirama pakkumist.

IEA teatas täna, et kärpis oma varasemat 2015. aasta nõudluse kasvuprognoosi 300 000 barreli võrra päevas. Nimelt oodatakse nõudluse kasvuks 1,1 miljonit barrelit päevas, millega see küündiks 93,5 miljonile barrelile.

Samuti langetas agentuur tänavust nõudluse prognoosi 200 000 barreli võrra päevas, 29,3 miljonile barrelile. Seda on üle 1 miljoni barreli võrra vähem, kui praegu toodetakse. Põhjustena tõi IEA muu hulgas välja vähenenud lootused majanduskasvuks ja hiljutise nõrga hinnatrendi.

Nõudlus peaks siiski olema piisav, toetamaks viimastel kuudel nelja aasta kõige madalamale tasemele kukkunud hindasid, jäädes 88 dollari ringi barrelist. Alates juunist on hind kukkunud 25%. Oma jälje on jätnud aeglane globaalne majanduskasv ja tugev dollar.

Teisest küljest võib hindadele edasist survet avaldada suurenenud pakkumine – septembris kasvas see pea 910 000 barreli võrra päeva kohta ja küündis 93,8 miljoni barrelini. Seda on 2,8 miljonit barrelit enam kui mullu.

IEA peaanalüütik Antoine Halff märkis OPECi strateegiat kommenteerides, et tootjate kartell enam ei soovi või ei suuda toodangut reguleerida, sest turgu kujundab USA kildagaasi revolutsioon. Mõned OPECi liikmed eelistavad aga pigem müüa madalamate hindadega, kui kaotada turuosa.

Me ei tohiks eeldada, et OPEC tingimata täidab oma traditsioonilist rolli, selgitas Halff Reutersi uudisteagentuurile. Samuti lisab õli tulle seegi, et mitmete OPECi vaatlejate hinnangul pole liidu suurim eksportija Saudi Araabia valmis oma toodangut nõnda kergekäeliselt vähendama kui varem.

IEA hinnangul ei pruugi ka naftahinnad olla veel piisavalt langenud, survestamaks tootjaid kärpeid tegema, sest suur osa neist teenib veel kasumit ka siis, kui Brenti toornafta kaupleb 80 dollaril barrelist.

OPECi toornafta toodang kerkis septembris 13 kuu kõrgeimale tasemele. Ühest küljest aitasid toodangut kasvatada Liibüa taastumine ja suurem toodang Iraagist.

West Texas Intermediate toornafta kaupleb 84,75 dollaril barreli kohta ja Brenti toornafta 87,87 dollaril.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt