Sirje Rank • 31. oktoober 2014 kell 7:57

Miljardäri osalus naftafirmas tagasi Vene riigile

Kremli soosingu kaotanud Vladimir Jevtušenkov  Foto: Scanpix/Reuters

Moskva arbitraažikohus otsustas eile, et septembri keskpaigast koduarestis olnud oligarhi Vladimir Jevtušenkovi valdusfirmal Sistema tuleb Vene riigile tagastada enamusosalus riigi suuruselt kuuendas naftafirmas Bashneft.

Kohtuotsus on uus tagasilöök Venemaa investeerimiskliimas, tekitades kartusi, et varasemad erastamistehingud võidakse tagasi pöörata, kirjutab Financial Times.

Ootamatult Kremli soosingu kaotanud oligarh on koduarestis 16. septembrist, kuna ametivõimud uurivad võimalikku rahapesu Bashnefti erastamisel. Jevtušenkovi liitlased näevad sündmuste taga riigifirma Rosneft juhi Igor Setšini soovi Bashneft oma kätte saada. Rosneft eitab seda.

Nafta ja gaasi müügist saadud tulud moodustavad poole Venemaa riigieelarve tuludest.

Nüüd jälgivad turud ja investorid, mida otsustavad ametivõimud firmast välja võetud dividendide osas, mida on kokku 4,45 mld dollarit. Kui ka need välja nõutakse, sunniks see Sistemat müüma oma osalusi kas telekommunikatsiooni, meedia või muudes sektorites.

Sistema ostis kontrollosaluse Bashneftis 2009. aastal. Tegemist on riigi suuruselt kuuenda naftafirmaga. Aprillis algatasid Vene ametivõimud uurimise Bashnefti aktsiatega aasatel 2002 ja 2009 tehtud tehingute osas.

Koduaresti panemisest on Jevtušenkovi varad kahanenud 3,1 miljardi dollari võrra 6,9 miljardile dollarile, rehkendab agentuur Bloomberg. 

Hetkel kuum