Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Maailmakuulsa Robert Kiyosaki soovitused Äripäeva lugejatele

    Maailmakuulus rahateadmiste õpetaja Robert KiyosakiFoto: Facebook

    "Rikas isa, vaene isa" autor annab nõu Äripäeva lugejatele nõu, kuidas rahaliselt vabaks saada.

    Robert Kiyosaki on 68aastane finantskirjaoskuse õpetaja, investor ja ettevõtja.

    Ta on kirjutanud mitmeid raamatuid rahatarkuse teemadel, neist tuntuim on bestseller „Rikas isa, vaene isa“, mida on müüdud üle 28 miljoni eksemplari.

    Kiyosakil on miljoneid fänne üle kogu maailma ning sel aastal avaneb ka eestlastel võimalus teda näha, kuna 27. oktoobril astub ta Wealth Forumi raames üles Tallinnas Saku Suurhallis.

    Eestit peagi külastav maailmakuulus USA rahateadmiste õpetaja, investor ning ettevõtja Robert Kiyosaki jagas Äripäeva lugejatele oma mõtteid. 
    Äripäevale antud intervjuus ütles Kiyosaki, et rahalise heaolu saavutamiseks on kõige tähtsam õppida finantskirjaoskust ning rahaliselt vabaks saamist tasuks üritada kõigil, kel selleks vähegi soovi on. Paraku näeb finantsguru ka murepilvi järgmiseks aastaks ja seda aktsiaturgudele ning maailmamajandusele. Samas on ta aga veendunud, et kes otsib, see leiab ka nukratel aegadel võimalusi, kuidas kasumit teenida.
    Järgneb intervjuu Kiyosakiga.
    Kuidas saavad enda finantsheaolu suurendada inimesed, kes teenivad väikest palka ega saa iga kuu palju säästa?
    Kõik saab alguse finantsharidusest ja sellest, kuidas oma rahaga targemaks saada. Kui madala palgaga inimene on töötaja, siis võiks ta alustada osalise ajaga ettevõtlusega või ühineda võrkturundusega. Ainuüksi maksueelised võivad muuta selle sammu väga targaks.
    Ma tooks välja ka selle, et tänapäeval on „raha säästmise“ mõiste väga erinev „investeerimisest“. Keskendu varade ostmisele, näiteks osta iga kuu üks hõbemünt, loo passiivne tulu läbi võrkturunduse või kinnisvaralt teenitud rendilt, või ehita üles oma äri ja saad rohkem tulu kui ainult oma palgaga. Niimoodi muutud targemaks rahaasjades ning parandad ka oma finantsseisu.
    Väärismetallid olid ebakindlatel aegadel turvasadamateks. Nüüd on majandus paranemas, kas näete endiselt väärismetallides väärtust?
    Mina arvan, et väärismetallid nagu kuld ja hõbe peaks alati olema investeerimisportfellis. Kulda on nimetatud ka „Jumala rahaks“ ning see on olnud kaubavahetuse vahelüliks juba aegade algusest peale.
    Hõbe, kui tarbeese, on piiratud kogusega, kuid seda kasutatakse laialdaselt elektroonikaseadmetes, milledest on saanud väga suur osa meie igapäevaelus. Kui me „Rikkas Isas“ räägime riskide hajutamisest, räägime varaportfellist, mis on hajutatud erinevate varaklasside vahel nagu ettevõtted, kinnisvara, väärtpaberid ja toorained.
    Ennustasite täpselt ette 2008. aasta börsikrahhi ning väidate, et uus krahh tuleb 2016. aastal. Mismoodi võiks see juhtuda?
    Järgnevatel aastatel saab majanduslikus mõttes olema midagi sellist, mida me keegi pole veel varem kogenud. Öeldes seda, on väga keeruline prognoosida, milline võib järgmine majanduskrahh välja näha. Enamus eksperte nõustuvad, et tõusude ja languste tsüklis võib järgnevatel aastatel olla segadust, väljakutseid ja kriise, kuid need, kes on valmis kasumiks, leiavad ka võimalusi.
    Milliseks hindate kinnisvara väljavaateid praegu?
    Ma olen alati arvanud, et kinnisvarasse investeerimisel tehakse raha siis, kui ostetakse, mitte siis, kui müüakse. Treenides end nägema võimalusi, mida teised ei pruugi näha, on hea moodus astuda esimene samm kinnisvarasse investeerimisel.
    Kui suudad kellegi teise probleemid, näiteks probleemid üürnikega, pöörata kasumiks, oled suuteline kinnisvaras raha tegema. Samas pead mõistma, mis on võlg ja juhtimine. Nagu enne igat investeeringut, on kõige esimene samm haridus. Raha keele ja investeerimise õppimine on head kohad, millest alustada.
    Kuhu soovitaksite investeerida praeguses olukorras, kui Euroopas on intressimäärad juba negatiivsed ning mujal maailmas rekordmadalad?
    Minu parim nõuanne on investeerida iseendasse. Otsi mooduseid, kuidas luua või omandada varasid, mis toodaksid rahavoogu ja aitaksid seeläbi kasvatada su varandust. Igaühe isiklik olukord on unikaalne ja meie ettevõtte filosoofia pole kunagi olnud see, et pakkuda üht nõuannet, mis sobiks kõigile. Ma julgustan kõiki võtma ette väljakutseid, saama targemaks, analüüsida ja õppida ning suhelda inimestega, kes mõtlevad sarnaselt sinuga ja kes otsivad võimalusi luua finantstulevik, mis pakuks neile endale ja nende perekonnale vabadust teha häid otsuseid.
    Peeter Pärtel: Kiyosaki muutis mu elu
    Eesti Cashflow klubi asutaja Peeter Pärtel ütles, et Robert Kiyosaki õpetuste järgimine on tema elus aidanud teha kannapöörde, kus palgatöötaja asemel on ta nüüd hoopis ettevõtja ja investor.
    Olin 2004. aastal Eestis esimene Robert Kiyosaki Cashflow lauamängu omanik ning otsisin mängukaaslasi. Sellest kasvas välja Cashflow klubide liikumine. Tänaseks on Cashflow klubid pigem jäänud mineviku teemaks, kuid sellest tegevusest kasvas välja Eesti ainus praktikutelt praktikutele väikeinvestorite mõeldud kinnisvarakoolitus, mis toimub selle aasta novembris 10ndat korda. "Kinnisvarakoolitus investoritele" raames oleme õpetanud enam kui 500'le eestlasele kuidas soetada endale üürikorter, seda renoveerida, välja üürida ning tekkivaid probleeme lahendada. Üks Eesti suuremaid kinnisvarabüroosid on mind süüdistanud tänase kinnisvarabuumi esilekutsumises väikeste üüripindade osas ja neil on õigus, sest kinnisvarakoolitus investoritele on nende vastu huvi kasvatanud märkimisväärselt.
    Eestlastel huvi suur
    Cashflow klubides ja kinnisvarakoolituses investoritele on osalenud kokku üle kahe tuhande eestlase viimase kümne aasta jooksul ning julgen öelda, et selle tegevuse tõttu on alguse saanud kümneid uusi ettevõtteid ning renoveeritud on mitu tuhat erinevat korterit nii edasimüümise eesmärgil kui väljaüürimiseks. Täna on Cashflow klubi liikmete ja "Kinnisvarakoolitus investoritele" osalejad pakkumas turul kindlalt üle 500 üürikorteri, nendest suurimat hulka omaval inimesel on üle 150 üürikorteri Tartus. Robert Kiyosaki käis esmakordselt Tallinnas 2010. aastal kohtumas Cashflow klubi liikmetega ning viis läbi ka koolituspäeva koos Cashflow mängimisega.
    Kiyosaki muutis elu
    Minu elu on Kiyosaki mõjutanud märkimisväärselt, kuid seda on teinud ka paljud teised autorid nagu Stephen Covey ("Efektiivse inimese 7 harjumust") ning koolitajad nagu Peep Vain (koolitusega "Saavutama õppimine"). Nende eeskujude kaasabil olen omandanud lõputu soovi omandada uusi teadmisi ja kogemusi ning seetõttu loen üsna palju raamatuid ning kuulan mitmete inimeste podcaste üle maailma. Kiyosaki mõjuks võib lugeda ka seda, et loen juba üle 10 aasta järjekindlalt Äripäeva, et olla kursis eelkõige Eestis, kuid ka maailma majanduses toimuvaga. Senise õpitu rakendamise tulemusena olen ettevõtja koolitusvaldkonnas ning investor kinnisvara valdkonnas. Koos kaasinvestoritega oman täna Tallinnas 25'te täielikult renoveeritud üürituba mida üürime välja mõistliku hinnaga tudengitele ning teistele noortele.
    „Rikas isa, vaene isa“ tõukas tegudele
    Eelnevat korrates saab öelda, et need üle tuhande inimese, kes on ostnud Eestis Robert Kiyosaki eestikeelse Cashflow lauamängu ning need üle kahe tuhande inimese, kes on Eestis osalenud Cashflow klubi tegevuses või hiljem "Kinnisvarakoolitus investoritele" koolitustel on Kiyosakile väga tänulikud selle algimpulsi eest, mis nendeni jõudis läbi "Rikas isa, vaene isa" raamatu lugemise, kuid kõigil on tulnud otsida teisi autoreid ja koolitajaid, et lisaks innustusele omandada ka reaalsed teadmised konkreetselt oma ettevõtte alustamiseks või kinnisvarasse investeerimiseks. Seda tühimikku olemegi viimased viis aastat täitnud "Kinnisvarakoolitus investoritele" koolitusega, kus esinejateks on inimesed, kes on samuti saanud oma algimpulsi ja innustuse "Rikas isa, vaene isa" raamatust, kuid on sellest edasi liikunud ja midagi reaalset ära teinud ning on tehtust õpitut valmis jagama teistega.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.