Sirje Rank • 4 jaanuar 2016

Hiina börsil peatus kauplemine

Hiina börsil aegade halvim algus.  Foto: EPA

Hiina peatas kauplemise aktsiate, optsioonide ja futuuridega pärast seda, kui suur müügilaine tõi kaasa börsi järsu kukkumise.

Kauplemine peatati, kui börsiindeks CSI 300 oli kukkunud 7%, vahendas agentuur Bloomberg. Enne seda oli kauplemine 5% languse juures peatatud veerand tunniks, kuid sellega ei suudetud langust pidama saada. Niipea, kui kauplemine jätkus, jätkus ka müügisurve. Hiina börsil oli see läbi aegade halvim aasta algus.

Langus sai hoogu majandusnäitajatest, mille järgi tööstussektoris jätkus viiendat kuud järjest langus, ning investorite ootustest, et suuraktsionäridele kehtestatud aktsiate müügi piirang lõpeb. Hiina ametivõimud on astunud pretsedendituid samme, et möödunud suvel börsil vallandunud müügisurves aktsiate hindu toestada. Püütakse vältida, et finantsturgude heitlikkus kahjustaks omakorda majandust, mis kasvab aeglaseimas tempos 90nendatest aastatest alates.

Kauplemine katkes täna jõustunud uute reeglite järgi, mille kohaselt 5%ne börsilangus toob kaasa kauplemise peatumise 15 minutiks. 7%ne langus peatab kauplemise kogu ülejäänud päevaks.

Hiina aktsiad Hongkongi börsil, kus langus ei too kaasa automaatset kauplemise peatamist, jätkasid langust.

Hetkel kuum