Saudide prints piilub Wall Streetile

24. juuni 2016, 00:01
Mohammed bin Salman
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160624/BORS/160629901/AR/0/AR-160629901.jpg

Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman püüab veenda Wall Streeti investoreid, et naftariigi uus majandusplaan peab vett, kirjutab Bloomberg.

Bin Salman on USAs veetnud juba rohkem kui nädala ning tema eesmärgiks on arutada, kuidas Saudi Araabia võiks uusimatest tehnoloogiaimedest osa saada. Samuti külastab kroonprints New Yorki, et sealsete investoritega arutada võimalike investeeringute üle saudide riiklikusse naftafirmasse Saudi Aramcosse. Saudid on teadupärast otsustanud osa naftafirmast börsile viia. Bin Salman leiab, et Saudi Aramco koguväärtus on 2 triljonit dollarit.

Bin Salman on nõuks võtnud teha Saudi Araabias suured majanduslikud reformid, mille tulemusena väheneksid riiklikud toetused ning majandus mitmekesistuks ehk kaugeneks naftast. Ühtlasi peaks majandusreformide tulemusena aastaks 2020 riigikassa täienema 100 miljardi dollari võrra.

Kroonprints arutas võimalikke arenguid mitmete USA tippametnikega. Samuti vestles ta USA presidendi Brack Obamaga, teemaks sedapuhku kaitse- ning välispoliitilised küsimused. Valge Maja teadaannete kohaselt arutasid prints Mohammed ning Obama konflikte Iraagis, Süürias, Liibüas ning Jeemenis. Samuti tuli arutlusele Iraani tegevus, mis tekitab regioonis paksu verd.

Saudide välisministri Adel al-Jubeiri sõnul on kohtumised olnud väga edukad. „Meie eesmärk oli vahetada mõtteid ning ideid selle kohta, missuguste riskide ning väljakutsetega seisavad silmitsi kaks riiki,“ lisas ta. Ühtlasi märkis välisminister, et USA toetab saudide majandusplaane ning on nõus tegema kuningriigiga koostööd, et kõik plaanid saaksid ka ellu viidud.

Lootus tugevale partnerlusele

Brack Obama märkis märtsis ajakirjas The Atlantic avaldatud intervjuus, et USA ning Saudi Araabia suhted on keerulised. Bin Salman saabus USAsse vaid paar päeva pärast Orlando klubis toimunud veretööd, mille tagajärjel hukkus 49 inimest. Mõrvar teatas, et toetab islamistlikke terrorigrupeeringuid ning on kahel korral külastanud ka Saudi Araabiat. Kõik see toimub ajal, mil üha suuremaks muutub surve seni salajas hoitud 11. septembri raportite avalikustamise osas. Lisaks kritiseerivad mitmed poliitilised liidrid, et saudid ei tee piisavalt, et takistada äärmuslust.

USA demokraatide presidendikandidaat Hillary Clinton teatas 13. juunil peetud kõnes, et nii Saudi Araabia, Katari kui Kuveidi riigivõim peaks tegema rohkem ponnistusi, et nende riikide elanikud ei rahastaks äärmuslikke organisatsioone. Al-Jubeir lausus omakorda, et Saudi Araabia on vastu võtnud seadusi ning erinevaid muid meetmeid, et terrorismiga võidelda. „Sellised väited on liialdatud ja ausalt öeldes valed,“ lausus ta.

Al-Jubeir ütles ühtlasi, et Saudi Araabia ja USA omavahelised suhted jäävad tugevaks hoolimata sellest, kellest saab järgmisel aastal USA uus president. „Pole oluline, kes Valges Majas on, meie omavaheline suhe jätkub,“ lisas al-Jubeir.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. June 2016, 17:03
Otsi:

Ava täpsem otsing