Mait Kraun • 11. juuli 2016 kell 7:33

Aasia turud tõusevad jõuliselt

Investor Hiinas Shanghais.  Foto: Reuters/Scanpix

Aasia turud hakkasid esmaspäeval tõusma, mida toetasid valimistulemused nii Jaapanis kui ka Austraalias. Toetust pakub ka Föderaalreservi tagasihoidlikkus, vahendab CNBC.

Jaapani Nikkei 225 indeks kerkis lausa 4,14 protsenti ja Topix lisas 3,95 protsenti. Jaapani peaministri Shinzo Abe võimuliit võitis parlamendi ülemkoja valimistel enamuse. Analüütikute sõnul on Abel nüüd kergem oma majanduspoliitikat ellu viia. Tema majanduspoliitikale on antud nimeks Abenomics.

„On tõenäoline, et nüüd läheb käiku laialdane stimuleerimisprogramm, mille ulatus on vähemalt 10 triljonit jeeni (2 protsenti SKPst). Sellega püütakse Abenomics uuesti käima saada,“ teatas Societe Generale pank täna. „Üks osa meetmetest on seotud ka poliitikaga, mille eesmärk on vähendada majanduslikku ebavõrdsust.“

Austraalia ASX 200 indeks tõusis 1,76 protsenti ning aktsiaturgu lükkas tagant pangandussektori tõus. Pühapäeval võttis valimisvõidu praeguse peaministri Malcolm Turnbulli koalitsioon.

Ka Hiina aktsiaturud tõusid – Hang Sengi indeks lisas 1,64 protsenti ja Shanghai Composite tõusis 0,91 protsenti. Lõuna-Korea Kospi tõusis 1,3 protsenti.

USA ettevõtted lõid möödunud kuul juurde 287 000 uut töökohta, mis on parim näitaja alates möödunud aasta oktoobrist. Wall Street Journali küsitletud ökonomistid ennustasid, et juunis luuakse 165 000 uut töökohta. Töötuse määr tõusis 4,7 protsendilt 4,9 protsendile.

Vaatamata sellele, et tulemus oli oodatust parem, Föderaalreserv intresse niipea tõstma ei hakka. „Tööturu raport näitab, et majandusel läheb hästi. Samas tahab Föderaalreserv näha rohkem tõendeid ning intresside tõstmisega ei kiirustata,“ ütles AMP Capitali peaökonomist Shane Oliver.

Hetkel kuum