Millised töökohad võtavad üle masinad?

17. juuli 2016, 12:00
Tehnoloogia arengu tõttu võivad paljud töötajad õige pea tööta jääda.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160717/BORS/160719816/AR/0/AR-160719816.jpg

McKinsey & Co hiljutisest uuringust selgub, et enim töökohti kaob järgmise kümnendi jooksul toitlustuses, jaekaubanduses ning tootmises.

Konsultatsioonifirma analüüsis uuringu tarbeks 2000 tööülesannet ning enam kui 800 ametit. Peamiselt kasutati USA föderaalse tööbüroo ameti andmestikke.

Uuringu tulemusi vaadates selgub, et enim töökohti kaob järgneva kümnendi jooksul tootmissektoris, toitlustusvaldkonnas ning jaekaubanduses. Inimkäte kaduv vajadus tuleb peamiselt tehnoloogiliste arengute tõttu, kirjutavad MarketWatch ja Wall Street Journal.

Vähim automatiseerumist peaks analüütikute hinnangul toimuma tervishoiu- ning haridusvaldkonnas. Seega peaksid end üsna turvaliselt tundma näiteks hambaarstid ja suuhügienistid, aga ka õpetajad ja akadeemiline personal.

Korduvad tegevused automatiseeruvad

Uuringu tarbeks jaotasid analüütikud erinevad tööülesanded kategooriatesse selle alusel, kui suur on tõenäosus, et neid võiksid tulevikus täita hoopis robotid. Kõige suurema tõenäosusega automatiseeruvad tööülesanded, kus tuleb teha korduvtegevusi. Näiteks võib tuua toidu valmistamise ja pakendamise, aga ka koosteliinil keevitamise. USA tööturgu silmas pidades saab öelda, et tervelt viiendik tööülesannetest on korduva iseloomuga.

Raportis prognoositakse, et tööstussektoris saab kõigist töökohtadest ja -ülesannetest automatiseerida koguni 59%. Lõikamist ning keevitustöid nõudvate tööülesannete puhul inimesi enam õige pea vaja polegi: 90% nendest töödest teevad varsti ära masinad.

Analüütikute hinnangul toimub just toitlustusvaldkonnas kõige suurem automatiseerumine. 73% tööülesannetest, mida teevad praegu toitlustuses töötavad inimesed, on tegelikult jõukohased juba praegustele tehnoloogilistele lahendustele.

Siiski ei pea oma töökoha võimaliku kadumise pärast muretsema kõik inimesed. Uuringus nenditakse, et selliste tööülesannetega, mis hõlmavad inimeste õpetamist, arendamist ning juhtimist, masinad hakkama ei saa. Samuti ei suuda masinad inimesele üks-null ära teha loomevaldkonnas.

Ka tervishoiusektori töötajad võivad rahulikumalt hingata. Kuna enamik selle valdkonna töid nõuab inimesega pidevat suhtlemist ning kontaktis olemist, et saa masinad taas nende ülesannetega hakkama. Nii selgub uuringust, et näiteks suuhügienisti tööst saab automatiseerida üksnes 13%.  

Odav tööjõud ja masinad

Tööandjate ning ettevõtjate seisukohast tuuakse raportis aga välja, et kuigi tehnoloogilised lahendused ja saavutused võimaldavad üha suurenevat automatiseerimist, ei tähenda see, et sellega ka kaasa minnakse. Kui tööandja jaoks on kättesaadav küllaldaselt odavat tööjõudu, lükatakse suure tõenäosusega edasi investeeringud uutesse tehnoloogiatesse.

McKinsey & Co viisid samalaadse uuringu läbi ka möödunud aastal. Tollal märkisid analüütikud, et juba praegu kättesaadav tehnoloogia suudaks automatiseerida 45% nendest tööülesannetest, mida praegu teevad inimesed. Lisaks märgiti, et 60% kõigist töökohtadest on sellise iseloomuga, kus vähemalt 30% tööst saaksid ära teha masinad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. July 2016, 11:30

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing