Mait Kraun • 10. august 2016 kell 8:30

Investorid ei taha Inglise keskpangale võlakirju müüa

Naelsterlingi sümbol Londonis Inglise Panga fuajee põrandal.  Foto: Reuters/Scanpix

Inglise keskpanga rahapoliitika lõdvendamist on tabanud esimene tagasilöök – investorid ei taha keskpangale võlakirju müüa, kirjutab Bloomberg.

Keskpank ei suutnud teisipäeval piisavalt võlakirju osta, et oma eesmärki täita. Rahatrükiperioodi jooksul (alates 2009. aastast) on see esimene toaline juhtum. Pärast keskpanga tegevust langesid 10- ja 30aastaste võlakirjade hinnad rekordmadalale.

Inglise keskpanga juht Mark Carney ütles, et 52 miljoni naela suurune puudujääk kõrvaldatakse kuuekuulise varaostuprogrammi teises pooles.

„Paljud inimesed tahavad meie võlakirju osta – praegu tahab seda teha Mark Carney, aga ma ei müü,“ ütles investeerimisfirma Aberdeen Asset Managementi portfellihaldur Luke Hickmore. „Probleem on selles, et ta tahtis osta turult pikemaajalisi võlakirju. Neid on väga raske saada.“

Inglise keskpank ostab senisest enam võlakirju, et minimeerida Brexiti mõju Briti majandusele. Lisaks sellele otsustati esmakordselt seitsme aasta jooksul intressimäärasid langetada. Keskpank suurendab varaostudega võlakirjade mahtu oma bilansis 60 miljardi naela võrra 435 miljardi naelani.

Juba praegu on Inglise keskpank kokku ostnud kolmandiku Suurbritannia valitsusvõlakirjadest.

Hetkel kuum