• Jaga lugu:

  Stiglitz: eurol ei ole praegusel kujul tulevikku

  Joseph StiglitzFoto: Scanpix/REuters

  Turgudel ja Euroopa liidritel on majandusteadlase ja Nobeli preemia laureaadi Joseph Stiglitzi sõnul midagi ühist – mõlemad alahindavad regiooni riske, vahendab CNBC.

  Suurbritannia ja Euroopa Liidu turgude aktsiad on pärast Brexiti referendumit kiirelt tõusma hakanud. USA aktsiaturud on saavutanud uusi rekordeid. Turud aga alahindavad riske, mis on seotud kasvava usaldamatusega Euroopa liidrite vastu. Noorte tööpuudus on väga levinud ning euro on läbikukkunud projekt, ütles Stiglitz.
  Ta kritiseeris Euroopa juhte, sealhulgas Euroopa Komisjoni presidenti Jean-Claude Junckerit, kellel on Stiglitzi sõnul kehv suhtumine. Nimelt annab Juncker edasi sõnumit, et kõik, kes liidust lahkuvad, saavad karistada.
  „Ta ei anna edasi seda, et liitu hoiab koos sõnum, mille kohaselt saavad kõik sellest kasu. Idee on hoopis selles, et liitu hoiab koos hirm lahkumise ees. See ei ole tervislik suhtumine ja see kiirendab lagunemist,“ ütles Stiglitz.
  Euroopa majandusstatistika on alates 2008. aastast olnud aga „masendav,“ lisas ta.
  Inimesed on rahutud
  „Kõige paremini on läinud Saksamaal. Kui võrdlust teiste riikidega ei oleks, saaks riik hindeks D,“ ütles ta. „Sellises kontekstis on täiesti vältimatu, et suur osa populatsioonist on rahutu.“
  Stiglitz lisas, et olukord ei ole alati nii kehv olnud. Asjad pöördusid aga halvemaks ajal, mil liit otsustas kasutusele võtta euro, mis on süüdi paljudes praegu eksisteerivatest probleemides.
  „Neid faktoreid, mis määravad riigi või regiooni edu, on palju. Me räägime praegu ühest muutusest – euro kasutuselevõtust, millel on olnud laastav efekt,“ ütles ta.
  Varasemalt on riigid, kellel on majanduslikud probleemid, kasutanud valuuta devalveerimist. Euro kasutuselevõtt välistas selle võimaluse, mis muutis erinevate arengutasemetega ja majandustega riikide tegutsemise keerulisemaks.
  Ta pakkus ühe lahendusena välja erinevad valuutaregioonid. See tähendaks „paindlikku eurot“ ning tõenäoliselt põhja- ja lõunavaluuta loomist. Erinevad valuutad võimaldavad sarnase majandusarenguga riigid liigendada.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Tallinna börsil ei langenud täna ükski aktsia
Tallinna börsil olid pankade aktsiad täna pärast eile toimunud järsku langust taastumas ning ühtegi kukkujat kohalikul börsil ei olnud.
Tallinna börsil olid pankade aktsiad täna pärast eile toimunud järsku langust taastumas ning ühtegi kukkujat kohalikul börsil ei olnud.
Raadiohommikus: vaktsiinid, koroonapassid ja kiiresti lähenev sügis
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Suured väikesed: kuidas sündis Läti esimene ükssarvik Uus lugude sari!
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.