Citigroup: "kuumimal toorainel" pikka pidu ei ole

Rauamaagile prognoositakse hinnalangust.  Foto: Reuters/Scanpix
Mait Kraun • 24. august 2016 kell 12:00

Citigroup on andnud rauamaagile selle aasta „ühe kuumima tooraine“ tiitli. Nüüd arvab pank, et hinnatõus on läbi, sest terase nõudlus väheneb, vahendab Bloomberg.

Pank prognoosib, et rauamaagi keskmine hind saab olema viimases kvartalis 51 dollarit ning 2017. aastal 45 dollarit tonnist. Praegu kaupleb 62protsendilise sisaldusega rauamaak 61,75 dollaril tonnist, selgub Metal Bulletin Ltd andmetest. Selle aasta keskmine hind on olnud 53,64 dollarit.

Morgan Stanley aga prognoosib, et tonnihind võib sel poolaastal langeda lausa 40 dollarini.

„Uskuge või mitte, kivisüsi ja rauamaak on olnud 2016. aasta kuumimad toorained,“ ütles Citigroup oma kirjas ja soovitas investoritel tõusule panustavatest positsioonidest loobuda. „Ei ole mõtet arvata, et see tugevus on jätkusuutlik. Strukturaalselt on maailmas jätkuvalt ülepakkumine.“

Rauamaagi hind on sel aastal kallinenud üle 40 protsendi. Kolm eelnevat aastat oli tooraine aga languses. Ka teised pangad prognoosivad rauamaagile täiendavat nõrkust – näiteks UBS Group ja Morgan Stanley arvavad, et hinnad hakkavad uuesti langema. Citigroup teatas, et turg võib üleval püsida oktoobrini, aga siis hakkab nõudlus nõrgenema ning kaevanduste tootmine tõusma.

„Rauamaaki võib ees oodata tugev vastutuul, nii 2016. kui ka 2017. aastal,“ kirjutasid analüütikud.

Hetkel kuum