Rainer Saad • 31. august 2016 kell 10:44

Goldman: Austraalia kiidulaulu ei tasu uskuda

Goldman Sachs  Foto: epa

Toorainete ekspordist saamata jäänud tulud loodab Austraalia teenida turismi ja haridusteenuste abil. Investeerimispanga Goldman Sachsi arvates ei suuda Austraalia suurt auku kiiresti lappida.

Goldmani hinnangul on turism ja haridusteenused toonud eelarvesse ainult kuuendiku sellest, mis on jäänud saamata toorainete ekspordist. Seetõttu ei maksaks Goldmani sõnul uskuda Austraalia kiidulaulu, justkui suudetakse korvata saamata jäänud tulusid.

Austraalia on suur rauamaagi, söe ja nisu eksportija, kuid hinnad on alates 2014. aastast suure languse teinud. Näiteks rauamaagi hind on kukkunud 70%.

Austraalia toorainete ekspordipartner on olnud Hiina. Kuid ka enda uute kasvavate sektoritega on Austraalia tihedalt seotud Hiina turistide ja ekspordiga. „Austraalia on haavatav Hiina majanduses aset leidvate sündmuste tõttu,“ kirjutasid Goldmani analüütikud.

Alates 2014. aasta esimesest kvartalist on turismist ja haridusteenustest saadav tulu kasvanud 5,4 miljardile Austraalia dollarile. See on aga väike osa võrreldes 32,5 miljardi Austraalia dollariga, mis on jäänud toorainete hinna languse tõttu saamata. „Me oleme ettevaatlikud Austraalia praeguste liialduste suhtes,“ ütlesid Goldmani analüütikud.

Hetkel kuum