• Jaga lugu:

  Maailmamajandust juhivad Eesti-sugused väikeriigid

  Eesti euro.Foto: Andras Kralla

  Toimiv majandusmudel ning reformid juurutatakse kõigepealt Eesti- ja Brunei-sugustes väikeriikides, misjärel võtavad nende eeskuju üle ka suured, kirjutab Wall Street Journal.
  Ekspertide hinnangul on Hiina aktsiaturgudel veel aasta tagasi valitsenud ebastabiilsus ning riigi rahvusvaluuta volatiilsus möödanik, kuid peagi algava ning Hiinas toimuva G-20 tippkohtumise eel on mitu murekohta. Täpsemalt valmistab neile muret majanduskasvu ja globaliseerumise aeglustumine ning tõsiasi, et Rahvusvaheline Valuutafond ei ole suutnud olukorda muuta.
  Väikeriigid annavad eeskuju
  Maailma majanduse probleeme aitavad ekspertide arvates lahendada uued lähenemised. „Reeglina kasutavad neid aga väikesed riigid,“ tõdevad David Skilling ja Michael O’Sullivan. „Väikesed ja dünaamilised majandused on viimastel kümnenditel seetõttu oma eeskujuga globaliseerumisprotsessi juhtinud," viitasid nad sellele, et toimivad mudelid võtavad suured riigid hiljem üle.
  Ekspertide arvates on väikeriigid sunnitud olema innovaatilised ning keskenduma teistest enam tootlikkusele ja finantsstabiilsusele.
  Näitena tuuakse välja, et inflatsiooni ohjeldamise meetmed pärinevad Tšiilist ja Uus-Meremaalt. Samuti on mitmel pool eeskujuks võetud Rootsi avaliku sektori reforme ning väikeriikide algatatud vabakaubandusleppeid. „Brunei, Tšiili, Uus-Meremaa ja Singapur on grupp riike, tänu kellele sai Vaikse ookeani ülene koostöö alguse,“ kirjutasid Skilling ja O’Sullivan.
  Euroopa riikidest tuuakse eeskujuks Taanit haridus- ja tööjõupoliitika poolest ning ära on mainitud ka Eesti, kes kriisi ajal oma majanduses valusaid strukturaalseid reforme ellu viis. „Stagneeruva majanduse kontekstis pole ei Itaalia ega Prantsusmaa neid siiani suutnud ellu viia,“ tõid eksperdid Eestit suurriikidele eeskujuks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Juhan Aguraiuja: viis taastuvenergia trendi, millel silm peal hoida
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Nasdaq ainukesena napis plussis
Peale väga edukat juulit langesid nii S&P 500 kui ka Dow Jones augusti esimesel kauplemispäeval, vaid Nasdaq suutis välja võidelda napi kasvu, vahendab Yahoo Finance.
Peale väga edukat juulit langesid nii S&P 500 kui ka Dow Jones augusti esimesel kauplemispäeval, vaid Nasdaq suutis välja võidelda napi kasvu, vahendab Yahoo Finance.
T1 alghind on isegi suurima võlausaldaja arvates liiga kõrge
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.
Nordica sai iseseisvaks lennufirmaks
Nordic Aviation Groupi kuuluv Nordica teatas, et alustab tegevust iseseisva lennuettevõttena ja teeb täna oma nime alt esimesed regulaarlennud.
Nordic Aviation Groupi kuuluv Nordica teatas, et alustab tegevust iseseisva lennuettevõttena ja teeb täna oma nime alt esimesed regulaarlennud.