Indrek Mäe • 2. september 2016 kell 8:49

Maailmamajandust juhivad Eesti-sugused väikeriigid

Eesti euro.  Foto: Andras Kralla

Toimiv majandusmudel ning reformid juurutatakse kõigepealt Eesti- ja Brunei-sugustes väikeriikides, misjärel võtavad nende eeskuju üle ka suured, kirjutab Wall Street Journal.

Ekspertide hinnangul on Hiina aktsiaturgudel veel aasta tagasi valitsenud ebastabiilsus ning riigi rahvusvaluuta volatiilsus möödanik, kuid peagi algava ning Hiinas toimuva G-20 tippkohtumise eel on mitu murekohta. Täpsemalt valmistab neile muret majanduskasvu ja globaliseerumise aeglustumine ning tõsiasi, et Rahvusvaheline Valuutafond ei ole suutnud olukorda muuta.

Väikeriigid annavad eeskuju

Maailma majanduse probleeme aitavad ekspertide arvates lahendada uued lähenemised. „Reeglina kasutavad neid aga väikesed riigid,“ tõdevad David Skilling ja Michael O’Sullivan. „Väikesed ja dünaamilised majandused on viimastel kümnenditel seetõttu oma eeskujuga globaliseerumisprotsessi juhtinud," viitasid nad sellele, et toimivad mudelid võtavad suured riigid hiljem üle.

Ekspertide arvates on väikeriigid sunnitud olema innovaatilised ning keskenduma teistest enam tootlikkusele ja finantsstabiilsusele.

Näitena tuuakse välja, et inflatsiooni ohjeldamise meetmed pärinevad Tšiilist ja Uus-Meremaalt. Samuti on mitmel pool eeskujuks võetud Rootsi avaliku sektori reforme ning väikeriikide algatatud vabakaubandusleppeid. „Brunei, Tšiili, Uus-Meremaa ja Singapur on grupp riike, tänu kellele sai Vaikse ookeani ülene koostöö alguse,“ kirjutasid Skilling ja O’Sullivan.

Euroopa riikidest tuuakse eeskujuks Taanit haridus- ja tööjõupoliitika poolest ning ära on mainitud ka Eesti, kes kriisi ajal oma majanduses valusaid strukturaalseid reforme ellu viis. „Stagneeruva majanduse kontekstis pole ei Itaalia ega Prantsusmaa neid siiani suutnud ellu viia,“ tõid eksperdid Eestit suurriikidele eeskujuks.

Hetkel kuum