Mait Kraun • 5. september 2016 kell 6:46

Föderaalreserv pani Aasia turud tõusma

Börsimaaklerid rõõmustavad aktsiate tõusu üle.  Foto: epa

Aasia aktsiaturud hakkasid nädala esimesel kauplemispäeval tõusma, sest oodatust kehvemad USA tööturuandmed vähendasid spekulatsioone, et Föderaalreserv võiks oodatust varem intresse tõsta, vahendab MarketWatch.

Nikkei Stock Average indeks kallines täna 0,7 protsenti ning Hongkongi Hang Seng indeks lisas 1,6 protsenti. Austraalia S&P/ASX 200 tõusis 1,1 protsenti ja Lõuna-Korea Kospi lisas protsendi.

Reedel selgus, et USAs loodi augustis 151 000 uut töökohta. Tõenäoliselt ei ole see number piisav, et Föderaalreserv otsustaks septembris intressimäärasid tõsta, ütlevad analüütikud.

USA kõrgemad intressimäärad suurendavad võimalust, et välisinvestorid tahavad oma raha arenevatelt turgudelt minema viia.

Sellegipoolest võib Föderaalreserv sel aastal intresse tõsta, sest aktsiaturud on Brexitist taastunud ja finantsturud stabiliseerunud.

„Föderaalreserv tahab tõenäoliselt tõsta intresse ajal, mil Euroopas on rahulik ning globaalsed turud on stabiilsed,“ ütles investeerimisfirma Daiwa Securitiesi strateeg Hideyuki Ishiguro. Ta lisas, et igasugune majandusaktiivsuse vähenemine takistab Föderaalreservi ka detsembris (sellel aastal toimub Fedi kohtumine septembris ja detsembris).

Aasias läks hästi kaevandusaktsiatel – näiteks BHP Billiton kallines Austraalias 2,5 protsenti ja Rio Tinto lisas 1,5 protsenti. Kõige enam langes Lõuna-Korea ettevõtte Hanjin Shippingu aktsia – kokku 12,9 protsenti. Nimelt teatas firma eelmisel nädalal, et pankrot on lähedal.

Hetkel kuum