IMF survestab Jaapanit

06. september 2016, 11:30
Jaapani jeen
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160906/BORS/160909842/AR/0/AR-160909842.jpg

IMFi analüütikud soovitavad Jaapanil teha rohkem reforme, et majandusele elu taas sisse puhuda.

IMFi hinnangul peab Jaapanil olema täpselt paika pandud, missuguseid poliitikauuendusi riigis teha plaanitakse, samuti manitseb IMF Jaapani keskpanka efektiivsemale poliitikate kommunikeerimisele, kui praegu valitsevast deflatsioonist lahti tahetakse saada.

IMFi eksperdid kutsuvad Jaapanit üles muutma oma poliitikat ning tegevust paremini prognoositavaks, mis aitab kokkuvõttes kaasa sellele, et keskpanga ponnistused mõjutada pikaajalisi intressimäärasid oleks efektiivsemad.

Samuti soovitab IMF Jaapanil eesmärgiks seada 3% suurune palgainflatsioon, mis peaks olema piisav rohi praeguse üpris madala palgakasvu vastu. See tähendab ühtlasi, et palgad kasvaksid ühes tempos inflatsioonieesmärgiks seatud 2%ga.

Jaapani peaministri Shinzo Abe järgi nime saanud majandusprogramm Abenomics jõudis esmakordselt avalikkuse ette 2013. aastal ning plaani tutvustati eeskätt võimalusena Jaapani majandus pikka aega kestnud deflatsioonist välja aidata. Abenomicsi idee koosnes kolmest nii-öelda noolest, millest esimene on Jaapani Panga rahapoliitika kvantitatiivne lõdvendamine. Teise “noole” moodustasid valitsuse suurenenud kulutused. Plaani kolmas osa kujutas endast aga struktuurseid muudatusi ehk muudatusi immigratsiooni- ning tööjõupoliitikas, mis paraku pole aga soovitud tulemust toonud ning on analüütikutele valmistanud pigem pettumuse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. September 2016, 11:30

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing