Pille Ivask • 9. september 2016 kell 5:49

Kivisöe hind tõusis tuhast

Kivisüsi  Foto: EPA

Kuuldused kivisöe hinna tõusust ning tooraine naasmisest edukamate sekka pole kindlasti liialdatud.

Hiina on hakanud kivisütt võrreldes varasemaga oluliselt rohkem importima, et kompenseerida oma kivisöetoodangu vähenemist. See on kivisöe hinna Euroopas tõstnud viimase 18 kuu kõrgeimale tasemele, Austraalias näitab hind aga esimest korda alates 2010. aastast tõusutrendi. 

Aasta alguses kukkus kivisöe hind viimaste aastakümnete põhja, kuna kivisöe nõudlus langes seetõttu, et see saastab palju keskkonda ning globaalne suunitlus on pigem säästvamate lahenduste poole. Teine põhjus, mida märkis Energiaagentuur, on see, et Hiinas on kivisöe kuldne ajastu lõpule jõudmas.

“Kivisüsi on libedal teel olnud viimased neli aastat ning on nüüd naasmas,” lausus Arctic Securitiese analüütik Erik Stavseth.

Sel aastal “esineb” toorainetest kõige paremini tsink, mille hind on tõusnud 43% võrra. Tsingile ei jää paljuga alla kivisüsi, mille hind on Euroopas tõusnud 33% ning Austraalias 40%.

Hetkel kuum