Mait Kraun • 10. oktoober 2016 kell 10:45

Goldman: Euroopa ja USA aktsiad on plahvatusohtlikud

Goldmani teatel on Euroopa ja USA aktsiad avatud šokkidele.  Foto: EPA

USA ja Euroopa aktsiaturge ootab aasta lõpus ees konarlik tee, arvab Goldman Sachs, vahendab Bloomberg.

Investeerimispank teatas, et poliitilised riskid, Euroopa nõrk majandus ja USA kõrged aktsiahinnad muudavad need turud järgmise kolme kuu jooksul haavatavaks. Goldman prognoosib, et S&P 500 ja Stoxx Europe 600 indeksid langevad kumbki detsembriks umbes 2 protsenti.

„Praegu on potentsiaal šokkideks suurem,“ ütles Goldmani portfellistrateegia ja varade allokatsiooni direktor Christian Mueller-Glissmann. „Me oleme võtnud sisse veidi kaitsvama positsiooni ning eelistame praegu Aasiat ja arenevaid turge. Me oleme Euroopa ja USA suhtes veidi negatiivsemalt meelestatud.“

Stoxx Europe on täna odavnenud 0,1 protsenti 339,39 punktini. S&P 500 indeksi futuurid on tõusnud 0,3 protsenti.

Goldman Sachsi Euroopa aktsiate prognoos on pessimistlikum kui teistel strateegidel. Bloomberg küsitles kümmet strateegi ja nende keskmine prognoos oli, et Stoxx 600 võiks tõusta 1,3 protsenti. Indeks on sel aastal langenud juba 7 protsenti ja investorid on Euroopa aktsiaid järgivatest fondidest viinud välja 93 miljardit dollarit, selgub Bank of America andmetest. Investorid kardavad, et Euroopa Keskpanga rahapoliitika pole enam efektiivne.

USAs on probleemiks kõrge hinnatase. Mueller-Glissmann ütles, et praegustelt tasemetelt on languspotentsiaal šoki korral küllaltki suur. Kehvemaks muudab olukorda asjaolu, et börsifirmad ei suuda kasumikasvu näidata. S&P 500 indeksi ettevaatav hinna ja kasumi suhe on 18 (viie aasta keskmine on 15,6). Novembris toimuvad presidendivalimised ja Föderaalreservi potentsiaalne intressimäärade tõstmine võivad osutuda katalüsaatoriteks, mis hindu alla toovad.

Hetkel kuum