Putin pani nafta hinna tõusma

10. oktoober 2016, 21:04
Venemaa president Vladimir Putin
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20161010/BORS/161019966/AR/0/AR-161019966.jpg

Nafta hinnad jõudsid viimase aasta kõrgeima tasemeni, sest Venemaa teatas, et tootmise külmutamise kokkuleppega ollakse valmis liituma, vahendab Bloomberg.

„Venemaa on valmis liituma meetmetega, mille abil piiratakse naftatootmist. Ühtlasi kutsume teisi naftatootjaid sama tegema,“ ütles Venemaa president Vladimir Putin Istanbulis toimuval Maailma Energia Kongressil. „Me arvame, et praeguses situatsioonis on tootmise külmutamine või vähendamine ainuõige otsus, millega globaalse energiaturu stabiilsus tagada.“

Maailma suurimate naftariikide ministrid kohtuvad sellel nädalal Türgis, et arutada viise, kuidas kaks aastat kestnud ülepakkumist vähendada. Nafta hinnad on 2014. aastaga võrreldes (üle 100 dollari barrelist) jätkuvalt küllaltki madalal ja tootjariigid on tugeva surve all. Eelmisel kuul Alþeerias toimunud OPECi kohtumisel ostustati tootmist piirata, mis pani hinnad kallinema.

Sellegi poolest on vaja teha veel palju tööd, sest tootmise piiramise detaile pole veel kokku lepitud. Samuti ei teata, kas naftakartelli välised riigid on nõus koostööd tegema. Venemaa eelistaks oma tootmise külmutada praegustel tasemetel ning kärpimist ei soovita, ütles Venemaa energiaminister Alexander Novak. Oktoobris pumpas Venemaa iga päev keskmiselt 11,2 miljonit barrelit naftat, mis on mitme kümnendi kõrgeim tase.

WTI toornafta on täna kallinenud 3,1 protsenti ja Brent on lisanud 2,4 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 51,33 ja 53,18 dollarit. Mõlema puhul on tegemist viimase aasta kõrgeima tasemega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. October 2016, 21:04

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing