Mait Kraun • 12. oktoober 2016 kell 9:15

Personaalarvutid ei ole enam moes

Apple'i Macintoshi arvuti esimene, 1984. aastal välja lastud mudel  Foto: Reuters/Scanpix

Personaalarvutite müük vähenes kolmandas kvartalis 3,9 protsenti. See on eelmistest kvartalitest veidi väiksem langus ning tööstus püüab mitu aastat kestnud kukkumist peatada, ütles turu-uuringutega tegelev IDC.

Personaalarvutite (PC) tootjad müüsid globaalselt 68 miljonit arvutit. Aasta tagasi müüdi 70,7 miljonit arvutit, teatas IDC teisipäevases avalduses. Teises kvartalis vähenes personaalarvutite müük 4,1 protsenti.

Personaalarvutite turg on juba neli aastat languses. Nüüd on olukord veidi paranemas, sest paljud tarbijad ja ettevõtted vahetavad aegunud masinaid välja.

„Meil on väga hea meel, et turul on näha paranemist,“ ütles IDC asepresident Loren Loverde. „Tööstus on püüdnud oma tooteid uuendada, et muuta protsessorid ja operatsioonisüsteemid paremaks. See on olnud võtmetähtsusega,“ ütles ta.

Uuringufirma Gartner oli oma raportis veidi tagasihoidlikum ja teatas, et personaalarvutite müük vähenes aastatagusega võrreldes 5,7 protsendi võrra. USA koolieelse perioodi müük ning arenevate turgude kesine nõudlus vedasid tulemusi alla, nentisid uuringufirma analüütikud.

„Arenevatel turgudel kasutatakse arvuteid vähe, aga tarbijad pole nendest ka väga huvitatud,“ ütles Gartneri analüütik Mikako Kitagawa. „Arenevate turgude tarbijad kasutavad peamiselt nutitelefone või tahvelarvuteid. Nad ei näe, et neil oleks nii palju vaja tavaarvutit kasutada.“

Hetkel kuum