Mait Kraun • 24. oktoober 2016 kell 7:45

Gigantide kvartalitulemuste ootuses

Apple teatab oma tulemused teisipäeval.  Foto: EPA

USA aktsiaturg pakub sel nädalal investoritele rohkem põnevust, sest oma kvartalitulemused teatavad kaks riigi väärtuslikumat börsifirmat – Apple ja Alphabet, kirjutab MarketWatch.

Tehnoloogiagigantide tulemused tulevad ajal, mil investorid on küllaltki ettevaatlikud ja tülpinud. Tulemuste hooaeg on alanud hästi, aga aktsiaid ei taheta osta, sest poliitiline ebakindlus (nii presidendivalimiste kui ka intressimäärade tõttu) on vähendanud riskiisu.

„Investorid on ettevaatlikud ja osaliselt on see tingitud USA presidendivalimistest, Brexiti muredest, Föderaalreservist ja teistest keskpankadest. Nad ootavad midagi, mis aktsiaturgu ergutaks, sest seis on küllaltki igav,“ ütles Funstrat Global Advisorsi partner Tom Lee.

Google tõuseb, Apple langeb

Google’i emafirma Alphabet teatab oma tulemused neljapäeval. Ettevõtte kasumiks oodatakse 8,63 dollarit aktsia kohta ning käibeks kuni 17,99 miljardit dollarit, selgub FactSeti küsitletud analüütikute prognoosidest. 2015. aasta kolmandas kvartalis olid vastavad näitajad 7,21 dollarit ja 15,03 miljardit dollarit.

Prognoositakse, et Apple’i kasum aktsia kohta ulatub 1,66 dollarini (eelmisel aastal 1,88 dollarit). Käive peaks vähenema aga 46,99 miljardi dollarini (eelmisel aastal 50,98 miljardit). Kasinamate prognooside peapõhjusena nimetatakse iPhone’ide müügi vähenemist.

FactSeti vanemanalüütik John Butters ütles, et prognooside täitumisel oleks see juba kolmas kvartal järjest, mil Apple’i kasum kahaneb. Õunafirma teatab oma tulemused teisipäeval.

Viimastel kauplemispäevadel on aktsiaturu suuna määranud just börsifirmade tulemused. Apple’i ja Alphabeti head tulemused aitaks investorite kindlustunnet parandada.

Oktoobris on investorid tulemustele reageerinud positiivselt: keskmiselt on kvartalitulemused teatanud ettevõtte aktsia tõusnud pärast raporti avalikustamist 0,86 protsenti, selgub Bespoke Investment Groupi andmetest. Trendi jätkumisel on see üks seitsme aasta kõvemaid näitajaid.

Aktsiahindade keskmine tõus pärast tulemuste teatamist  Foto: FactSet

Reedese seisuga on oma kvartalitulemused avalikustanud 23 protsenti S&P 500 indeksi ettevõtetest. 78 protsenti on suutnud ületada kasumiprognoose ning 65 protsenti on edestanud käibeprognoose, selgub FactSeti andmetest.

Hetkel kuum