Mait Kraun • 9. november 2016 kell 12:00
Börsiuudised
Ainult tellijale

Kuidas Trumpi võidust kasu lõigata?

Trumpi maja New Yorgis.   Foto: EPA

Kindlasti on investoritel tekkinud küsimus – kuidas Trumpi võidust kasu saada? Eelkõige võiks kasu lõigata turgudel valitsevast hirmust, kirjutab MarketWatchi kolumnist Philip Van Doorn.

Kuld on sellistel aegadel tihtipeale investorite lemmik. Kui dollar odavneb või turud on hirmunud, siis kulla hind tõuseb.

FundX Investment Groupi investeeringute juht Jason Browne ütles, et need, kes soovivad kulla hinna tõusust kasu lõigata, võiksid panustada SPDR Gold Trustile (börsitähis GLD). Nendele, kes tahavad kullakaevandussektori taastumisele panustada, soovitas Browne VanEck Vectors Gold Miners ETFi. Olgu märgitud, et viimane instrument võib pakkuda kõrgemat tootlust, aga on ka tunduvalt riskantsem.

GoodHaven Fundsi fondihaldurid Larry Pitkowsky ja Keith Trauner ütlesid juulis, et kullasektoris on üks väljapaistvamaid ettevõtteid Barrick Gold, mille aktsia on täna kallinenud üle 7 protsendi.

Browne lisas, et investorid võiksid kaaluda ka arenevatele turgude ETFidesse (börsil kaubeldavad fondid) investeerimist. Inflatsioon võib Trumpi võidu järel tõusma hakata ja see oleks kasulik arenevate turgude aktsiatele. „Kui toorainetel läheb üleüldiselt hästi, siis läheb ka arenevatel turgudel hästi,“ lisas Browne. Toorainete hindu võiks toetada dollari odavnemine.

Arenevate turgude ETFidest käis Browne välja Vanguardi FTSE Emerging Marketsi iShares MSCI Emerging Marketsi.

Võitjaks võiksid osutuda ka tervishoiusektori aktsiad, sest ravimihindade kontroll ja Obamacare’i laiendamine on Trumpi administratsiooni all ebatõenäolisemad.

Kuidas hakkavad käituma investorid ja millises suunas turud liiguvad? MarketWatch pani kokku erinevate tippanalüütikute arvamused:

„Donald Trumpi esimene kõne on turud maha rahustanud. Ta kõlas rohkem presidentlikult kui varem. Võib isegi öelda, et ta pidas kõne, mis oleks iseloomulik mõnele karjääripoliitikule. See võib tähendada, et Trumpi võit ei tähenda veel USA Brexitit.“ – City Indexi uuringute direktor Kathleen Brooks.

„Ma ootame, et Trumpi võidu korral võtavad investorid lühiajaliselt sisse kaitsepositsiooni. Püütakse aru saada, millist mõju poliitika muutmine võiks majandusele osutada. Investorid tahavad oma selle aasta kasumit kaitsta ning pigem oodatakse ära, mida uus president tegema hakkab. Selles suhtes, kas langust kasutada ostuvõimalusena, oleme me skeptilised.“ – Morgan Stanley analüütikud.

„On raske näha, mis võiks turgudele positiivselt mõjuda. Kui Brexitiga sarnane muster kordub, võiksid turud järgnevatel nädalatel tõusta. Ebakindlus on pannud aktsiaturud langema, aga see kukkumine võib peagi läbi saada. Maailmamajandus aeglustub, aktsiaturud on lõdva rahapoliitika tõttu rekordi lähedal. Igasugune ebakindlus annaks Föderaalreservile õigustuse intressimäärade tõstmine edasi lükata. See mõjuks aga turgudele hästi.“ – CMC Marketsi analüütik Jasper Lawler.

„President ja vabariiklased tahavad ettevõtete makse alandada. Trump tahab tõsta ka kulutusi infrastruktuurile. See tähendab, et fiskaalpoliitika võib muutuda 2017. ja 2018. aastal lõdvemaks. On tõenäoline, et mitmes sektoris vähendatakse regulatsioone.“ – Standard Life Investmentsi analüütikud.

„Turud suhtuvad Trumpi kui vabakaubanduse vaenlasesse, mis võib globaalset majanduskasvu aeglustada. See vähendaks nõudlust toorainete järele, mis sõltuvad majanduskasvust ja nõudlusest. Trump on fossiilsete kütuste pooldaja (mis mõjub nafta hinnale negatiivselt) ning ta püüab Iraaniga sõlmitud tuumalepet tühistada ja uuesti sanktsioonid kehtestada (mis mõjub naftale positiivselt). Selle tõttu arvame, et vase ja WTI toornafta hind satuvad surve alla, vaatamata sellele, et odavam dollar neid toetab. Tõenäoliselt ei tõsta Föderaalreserv nüüd detsembris intresse. Majanduslanguse tõenäosus on kasvanud, inflatsioonisurve suureneb ning dollar odavneb. Kõik need faktorid toetavad kulla hinda.“ – Saxo Banki tooraineturgude strateeg Ole Hansen.

Hetkel kuum