Mait Kraun • 14. november 2016 kell 20:41

Börs: võlakirjade tootlused tõusevad

New Yorgi börs.  Foto: Bloomberg

Võlakirjade ja arenevate turgude varade hinnalangus jätkus ning dollar tugevnes, sest investorid valmistuvad Donald Trumpi presidentuuriks, vahendab Bloomberg.

Eelmise nädala rekordiline võlakirjade müügilaine jätkus ka täna ning USA 10-aastaste võlakirjade tootlus tõusis kõrgeima tasemeni alates jaanuarist. Bloombergi dollariindeks jõudis üheksa kuu kõrgeima tasemeni, sest USA valuuta tugevnes kõigi suuremate valuutade suhtes. USA aktsiaturgudel oli rahulik kauplemispäev, aga arenevate turgude aktsiad kukkusid nelja aasta põhja. Vase hind tõusis, aga nafta ja kuld odavnesid.

USA presidendivalimised võitnud Donald Trump on lubanud suurendada infrastruktuurile tehtavaid kulutusi ning arvatakse, et see suurendab majanduskasvu ja inflatsiooni. See tähendaks aga intressimäärade kiiremat kasvu. Võlakirjade hinnad hakkasid pärast Trumpi võitu kiiresti langema, aktsiaturud seevastu aga tõusid.

„Trumpi suhtes on olnud nii palju ebakindlust – millised saavad olema valitsuse kulutused, kuidas reageerib Hiina protektsionismile, mida teeb Föderaalreserv,“ ütles Standard Charteredi strateeg John Davies.

USA 10-aastaste võlakirjade tootlus tõusis 8 baaspunkti võrra 2,24protsendini, mis on kõrgeim tase alates jaanuarist. Eelmisel nädalal kasvas tootlus 37 baaspunkti võrra, mis on kolme aasta suurim tõus.

Standard & Poor’s 500 indeks lõpetas päeva sisuliselt samal tasemel – 2164 punktil. Eelmisel nädalal kallines indeks 3,8 protsenti. Samal ajal jõudis väiksema turuväärtusega ettevõtteid kajastav Russell 2000 indeks rekordini.

Hetkel kuum