Indrek Mäe • 5. detsember 2016 kell 7:00

Renzi lahkumine kukutas Euroopa turge

Matteo Renzi  Foto: epa

Euroopa aktsiaturud reageerisid Itaalia peaministri tagasiastumisotsusele langusega, kuid osaliselt olid investorid sellega juba arvestanud.

Euroopa indeksi Euro Stoxx 50 aasta lõpu tähtajaga futuurid reageerisid uudisele protsendilise langusega ning euro nõrgenes 0,9 protsenti. Milaano suurim börsiindeks FTSE MIB kukkus pärast börsi avanemist paari minutiga üle 2 protsendi võrra.

Osaliselt oskasid investorid negatiivset referendumi tulemust ennustada, sest suurim langus Milaano börsiindeks FTSE MIBi puhul oli juba enne rahvahääletust – aasta jooksul on indeksi väärtus kahanenud umbes 20 protsenti. Täna kukkus sama indeksi väärtus aga vaid 0,07 protsendi võrra.

Referendumil öeldi ei Renzi pakutud põhiseaduslikele muudatustele; peaminister oli varem lubanud, et negatiivse tulemuse korral astub ta tagasi. Analüütikute hinnangul on tulemus ohuks Euroopa stabiilsusele.

Hetkel kuum